Tűzpárbaj a száguldó vonaton

2003.03.03. 10:20
Száguldó vonaton vívott tűzpárbaj után az olasz rendőrség letartóztatta az Új Vörös Brigádok két gerilláját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részesei voltak két nemrégiben elkövetett politikai gyilkosságnak. Desdemona Liocet és Mario Galesit már öt éve körözték.
A Róma és Firenze között közlekedő vonaton a 44 éves Desdemona Lioce és férfi kísérője, a 37 éves Mario Galesi került rendőrkézre a vasárnapi lövöldözés után, amelyben egy rendőrtiszt meghalt, egy másik és Galesi is súlyosan megsebesült.

Amit az Új Vörös Brigádokról tudni illik
Az Új Vörös Brigádok az 1970-es évek végén, 1980-as évek elején egész Olaszországot terrorizáló városi gerillacsoport modern és zavaros újjászerveződése. A szóban forgó időszakot az olasz népnyelv csak "az ólmok éveinek" hívta. Az eredeti Vörös Brigádok 1978-ben keltett világszerte szenzációt, amikor elrabolták és meggyilkolták Aldo Moro volt miniszterelnököt. Holttestét egy Róma belvárosában parkoló autó csomagtartójában hagyták.
Rutinellenőrzés

Az ANSA olasz hírügynökség úgy tudja, hogy Galesi később belehalt sérüléseibe, a kórház azonban hivatalosan nem erősítette meg az információt. A vonaton szolgálatot teljesítő három rendőr rutinellenőrzést végzett, és a toscanai Arezzóhoz közeledve léptek Liocéhez, személyazonossági okmányai bemutatására kérve. Éppen a papírokat tanulmányozták, amikor Galesi hirtelen fegyvert rántott.

"A nőnek is volt fegyvere, és pisztolyát az egyik rendőrtiszt fejéhez szorította. Merev, jeges tekintete volt, soha nem felejtem el" - nyilatkozott később az egyik jegyellenőr. Galesi tüzet nyitott és lelőtte az egyik, 48 éves rendőrt. A kibontakozó tűzharcra a két terrorista letartóztatása tett pontot.

Újabb támadásra készültek?

A nyomozók szerint Lioce keze benne volt a munkaügyi minisztériumban tanácsadóként dolgozó Massimo D,Antona professzor meggyilkolásában, akit római otthona előtt lőttek le 1999-ben. Galesit gerillakapcsolatokkal gyanúsítják és 1998 óta szökésben volt. Lioce vasárnap közölte a nyomozókkal, hogy politikai fogolynak tekinti magát.

A Reuters hírügynökség a római főügyészségen úgy értesült, hogy a páros feltehetően újabb támadásra készült, de nem tudni, ki lett volna a kiszemelt áldozat.

Az ólmok éve

Giuseppe Pisanu belügyminiszter a terrorizmus elleni harcban elért áttörésként méltatta a letartóztatásokat, és reményének adott hangot, hogy a pároson keresztül fény derül egy másik munkaügyi tisztségviselő - Marco Biagi professzor - tavalyi meggyilkolására is. D,Antona és Biagi megölését az Új Vörös Brigádok vállalta magára, a két merényletben ugyanazt a fegyvert használták.

A gyilkosságok megrázták Olaszországot és félelmet keltettek a lakosságban, hogy az országon ismét átsöpör a politikai erőszak hulláma. A rendőrség a nagy erőkkel folyó nyomozás ellenére sem tudott eredményt felmutatni - egészen vasárnapig.  • Tippek
  • Betét