Piroska
-2 °C
5 °C

Megtámadtak egy venezuelai egyetemet

2007.11.08. 06:33

Lövedékek sebesítettek meg négy személyt a caracasi Központi Venezuelai Egyetemen, amelyet azt követően ért fegyveres támadás, hogy a dél-amerikai ország fővárosában tüntetést rendeztek Hugo Chávez államfő alkotmányreformjai ellen.

Az első beszámolók még egy halálos áldozatról is említést tettek, de a polgári védelem országos parancsnoka később pontosította az adatokat.

A támadás végrehajtóinak kiléte egyelőre nem ismeretes.

A jogi kar dékánja elmondta: a fegyveresek motorkerékpáron érkezve hatoltak be a tanintézet területére, előbb az épületekre lőttek, majd azokra a diákokra, akik éppen a kormányellenes megmozdulásról tértek vissza.

A tüntetésen több ezer egyetemista vett részt az ellen tiltakozva, hogy Chávez az alkotmányreformok révén saját hatalmát igyekszik megerősíteni és szocialista állammá akarja változtatni Venezuelát.

A menethez a diákok tanárai is csatlakoztak, és a legfelsőbb bíróság épületéhez vonulva a tüntetők követelték: halasszák el a december 2-ra kiírt népszavazást, amellyel az államfő elképzeléseit óhajtja törvényessé tenni.

Azt egyelőre nem tudni, hogy szerdán kik támadtak a tüntető diákokra - a korábbi tüntetéseket Chávez rohamrendőrsége verte szét könnygázzal és vízágyúval. A támadók akár Chávez egyszerű támogatói is lehettek, de nem kizárt, hogy ennél szervezettebb, akár kormányzati támogatást is élvező akcióról van szó.

A támadók motorokon érkeztek az egyetemi kampuszra, ahol felgyújtottak egy buszt, majd egy épületből tüzet nyitottak a demonstrációról hazafele tartó diákokra. Válaszul a diákok is tüzeket gyújtottak és kövekkel dobálták az épületet, ahol a fegyveresek rejtőztek. A Chávez ellenőrzése alatt álló állami televízió a BBC beszámolója szerint csak ez utóbbiról mutatott képeket, azt sugallva, hogy Chávez ellenzéke kezdeményezte az erőszakot.

Az állami tévé eddig is azt sugallta, hogy a Chávez elleni tiltakozásokkal az ellenzéknek csak egy célja van, destabilizálni akarják az országot a december 2-i népszavazás előtt. Ezen, a mandátumkorlát eltörlése mellett arról is szavazhatnak, hogy szükségállapot esetén az elnök teljhatalmat kaphasson - amivel gyaníthatóan az első adandó alkalommal élne is, hogy végleg leszámolhasson ellenzékével.