Elsöprő baloldali győzelem Bécsben

A szociáldemokraták abszolút többséget szereztek a bécsi tartományi gyűlésben, míg a jobboldali Szabadságpárt nyolc százalékkal visszaesett az öt évvel ezelőtt elért eredményéhez képest. A vasárnapi tartományi választásokon a liberálisok kiestek, a zöldek viszont sokat javítottak korábbi eredményükön.
A bécsi tartományi választásokon az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 46,91 százalékkal az első helyen végzett, míg a liberálisok kiestek a tartományi parlamentből. A zöldek 1996-os eredményükhöz képest 4,5 százalékkal növelték szavazataik arányát, másfélszer annyi voksot kaptak. A Néppártra (ÖVP) 1,1 százalékkal többen szavaztak, mint legutóbb. A legnagyobb vereséget azonban a Jörg Haider vezette szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) könyvelhette el: majd' 8 százalékot veszítve csupán 20,25 százalékot ért el.

,,Történelmi szociáldemokrata győzelem"

Az SPÖ nyolc százalékkal szerzett többet mint legutóbb, és ezzel abszolút többséget szerzett a helyi képviselő-testületben - a száz helyből 52 lesz a szociáldemokratáké. Az osztrák főváros a háború óta baloldali vezetésű, a Wolfgang Haupl vezette szociáldemokraták győzelmét történelminek nevezi a bécsi sajtó.

Súlyos FPÖ-kudarc

A Szabadságpárt viszont szavazóinak negyedét elvesztette. Haupl szerint ez többek között annak köszönhető, hogy Jörg Haider aktívan részt vett a kampányban, és többször éles kirohanást intézett Ariel Muzicant, a bécsi zsidó közösség vezetője ellen. Helene Partik-Pablénak, a Szabadságpárt polgármesterjelöltjének plakátján egyébként ez a szlogen szerepelt: ,,Külföldiek, én megértem a bécsiek félelmeit!"

Az eredmények
SPÖFPÖÖVPZöldekLIF
200146,9120,1616,3912,453,43
199639,1527,9415,267,947,95
forrás: Kurier.at

Partik-Pable az eredmények kihirdetése után kijelentette, hogy visszaesésük semmilyen hatással sem lesz az ÖVP-FPÖ kormánykoalíció munkájára. Maria Rauch-Kallat, a Néppárt, illetve Theresia Zierler, a Szabadságpárt főtitkára ezt nyilatkozatban erősítette meg. Zierler közölte: ,,Nem változtatunk semmin, folytatjuk a reformokat".

A bécsi konzervatív Die Presse nem titkolja elégedettségét Jörg Haider pártjának kudarcával kapcsolatban. ,,Bécsben a szociáldemokraták tiszta győzelme látványos eredmény" - véli a lap. A Die Presse szerint ez a győzelem igazolja az osztrák fővárosban észlelhető tradicionális baloldali predominanciát. A Der Standard is elégedett: ,,Haider antiszemitizmusát komolyan szankcionálták" - írja véleményében a liberális napilap.