Piroska
-1 °C
5 °C

Meghalt Raúl Castro felesége

2007.06.19. 06:40
A kubai közélet jelentős alakja volt az ideiglenes kormányfő felesége, haláláról hétfőn tett bejelentést a kubai tévé.

Hosszan tartó betegség után 77 éves korábban elhunyt hétfőn Havannában Vilma Espin, Raúl Castro felesége. A hírt a kubai állami televízió jelentette anélkül, hogy a halál pontos okáról említést tett volna. Raúl Castro tavaly nyáron vette át betegeskedő bátyjától, Fideltől ideiglenesen a szigetország vezetését.


Vilma Espin

Vilma Espin jelentős közéleti szerepet játszott: 1960-tól, megalapítása óta a Kubai Nőszövetség elnöke és egy ideig a Kubai Kommunista Párt legfelsőbb vezetőségének is tagja volt. Tekintve, hogy Fidel Castro távol tartja magánéletét a nyilvánosságtól, és jelenlegi hitveséről, Dalia Soto del Valléról szinte mint sem tud a kubai közvélemény, Vilma Espint tartották a szigetország első asszonyának.

A televízió méltatása kitért arra, hogy Vilma Espin már az illegalitás idején, a forradalmi felkelők soraiban is hősi szerepet játszott, majd később a női egyenjogúság és a gyermekek jogainak az élharcosává vált. Férjével a Batista-diktatúra elleni kubai felkelés idején ismerkedett meg, és 1959-ben ment nőül hozzá. Négy gyermekük és nyolc unokájuk született.