16:00, December 04.
Franciaország 3
Lengyelország 1
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Két nap alatt ötszáz iraki halt meg

2003.03.25. 15:55
Az utóbbi két napban Dél-Irakban az amerikai erők körülbelül ötszáz iraki katonát öltek meg, közölte Kenneth Preston őrnagy. Az amerikai erők kedden sok iraki harckocsiba, légelhárító nehézfegyverbe és a reguláris iraki hadsereg több ezer kézifegyverrel felszerelkezett katonájába ütköztek Nedzsef város környékén.
Csütörtök, március 20.

Bagdad elismeri négy iraki katona halálát, de nem említi haláluk körülményeit.

Péntek, március 21.

Irakban megölnek két amerikai tengerészgyalogost. Ok az első amerikaiak, akik harcban vesztik életüket.

Nyolc brit tengerészgyalogos és négy amerikai katona meghal abban a balesetben, amely a tengerészgyalogság egy CH-46 Sea Knight típusú csapatszállító helikopterét éri Kuvaitban.

Az iraki egészségügyi minisztérium bejelentése szerint három ember életét veszti a Bagdad elleni heves bombázásokban.

Szombat, március 22.

Hat brit és egy amerikai katona meghal a brit haditengerészet két helikopterének összeütközésekor, amely a Perzsa-öböl vize fölött történt.

Egy amerikai katona társai ellen támadva gránátot gurít egy kuvaiti amerikai tábor egyik sátrába. A robbanás megsebesít egy embert, aki másnap belehal sérüléseibe.

Amerikai-brit tüzérségi és légitámadás a második legnagyobb iraki város, Bászra ellen. Másnap az iraki tájékoztatási minisztérium közli, hogy az ostromnak 77 halálos és 366 sebesült áldozata van a polgári lakosságból, és a minisztérium azzal vádolja a szövetségeseket, hogy repeszbombát használtak.

Az amerikai erők cirkálórakétákkal lerombolják a Komala Iszlámi Kurdisztán muzulmán radikális szervezet iraki Kurdisztánban (Észak-Irakban), Hormal faluban található központját. Kurd vezetők és a környékről menekülő lakosok szerint a támadásnak 45 halálos áldozata van.

Bagdadi bejelentés szerint négy iraki meghal abban a légitámadásban, amely a fővárostól 200 kilométerrel északra található Tikrit várost, Szaddám Huszein szűkebb pátriáját éri.

Ammáni bejelentés szerint megölt négy jordániai diákot az a cirkálórakéta, amely az észak-iraki Moszul városban, a diákok gépkocsija mellett csapódik be.

Egy gépkocsiba rejtett pokolgép felrobbanása Paul Moran ausztrál újságíró halálát okozza iraki Kurdisztánban.

Vasárnap, március 23.

A katari amerikai parancsnokság közlése szerint Irak déli részén közúti balesetben meghal egy amerikai katona.

Egy Patriot típusú amerikai rakéta tévedésből eltalál egy Tornado típusú brit harci gépet. A két brit pilóta szörnyet hal.

Az amerikai erőkkel vívott összecsapásban a Bagdadtól 200 kilométerrel délre fekvő Nadzsafban életét veszti az Irakban hatalmon lévő Baasz párt egyik tisztségviselője.

Feltehetőleg brit és amerikai katonák lőfegyvereitől életét veszti Terry Lloyd, az ITN brit televízió újságírója.

Iraki közlemény szerint 25 amerikai és brit katona elpusztul a dél-iraki Násziríja városban folyó harcokban. Az amerikai erők megerősítik, hogy vannak áldozataik a násziríjai harcokban. Az izraeli rádió lehallgató szolgálata szerint hat amerikai katona halt meg és ötven megsebesült.

Vasárnap 252 polgári személy vesztette életét az amerikai bombázások következtében Irak területén egy kedden nyilvánosságra hozott iraki hivatalos adat szerint. Az iraki közlés szerint a 252 civil áldozat közül 194 Bagdad bombázása következtében halt meg. Független forrásból nem erősítették meg ezeket az adatokat.

Hétfő, március 24.

Az iraki tájékoztatási miniszter bejelenti, hogy a Bagdad, Karbala, Bászra és Bábel elleni bombázásokban az első felmérések szerint 24 polgári személy meghalt és 411 megsebesült.

Bagdadi lakosok szerint rakétatalálat ért lakóházakat a főváros egyik sűrűn lakott részén, és öt ember, közöttük egy nő, meghalt.

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség jelenti, hogy a nyugat-iraki Ratba város közelében vasárnap rakétatalálat ért egy autóbuszt, amely szíriaiakat szállított Szíriába. Öt utas meghalt, másik hat megsérült.

A brit védelmi minisztérium bejelenti, hogy eltűnt két brit katona, miután vasárnap Irak déli részén támadás ért brit katonai járműveket.

Kedd, március 25.

Az iraki tájékoztatási miniszter szerint ez elmúlt 24 órában a szövetségesek 16 irakit öltek meg és 95-öt megsebesítettek. Szahaf közölte, hogy Naszríjánál az iraki erők "rengeteg behatolót" megöltek. A BBC korábban azt jelentette, hogy Naszríjánál 30 iraki halottat láttak.

Az iraki hadsereg szóvivője szerint egy öngyilkos merénylő keddre virradóra felrobbantotta magát Fáó-félszigeten és ezzel elpusztította a koalíciós erők egyik harckocsiját.

A amerikai-brit bombázásokban meghalt Násziríjában Atta Sahin, a kormányzó Baasz Párt helyi vezetője és több magas rangú pártfunkcionárius, aki részt vett a harcokban.

Kedd hajnalban meghalt a második olyan brit katona, aki ütközetben vesztette életét, akció közben, Bászrától délre, a dél-iraki Zubair környékén.  • Tippek
  • Hírek