Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Egy hónapig kereste az FBI a veteránok laptopját

2006.06.30. 09:48
Az FBI megtalálta az egy hónapja ellopott, több millió amerikai katona adatait tartalmazó laptopot. A gép ugyan sértetlen, ám azt nem lehet tudni, hogy ki és mennyi másolatot készített a fontos katonai adatokról.

Megkerült az a hordozható számítógép, amelyet egy amerikai kormánytisztviselő otthonából loptak el a múlt hónapban, benne több millió aktív és tartalékos amerikai katona és nemzeti gárdista személyi adataival.

Az első szakértői vélemény szerint a gépben tárolt kényes információk érintetlenek - közölte helyi idő szerint csütörtökön az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

A tájékoztatás szerint egy az FBI által nem megnevezett informátor vezette a veteránügyek minisztériumának egyik alkalmazottjától, annak marylandi házából ellopott laptop és a hozzá tartozó külső meghajtó nyomára a hatóságokat. Az ügyben senkit sem vettek őrizetbe.

Sértetlen

"Törvényszéki informatikusok előzetes vizsgálata szerint az adatállomány érintetlen, senki sem nyúlt hozzá, amióta (május elején) a számítógépet ellopták" - közölte az FBI, hozzáfűzve, hogy a laptop tartalmát jelenleg alaposabb törvényszéki vizsgálatnak vetik alá, az eredményről, amint megszületik, tájékoztatják a közvéleményt.

A gépen az aktív és tartalékos katonákon kívül 26,5 millió veterán nevét, születési adatait tárolták, sőt sokuk esetében még társadalombiztosítási számukat is. Az amerikai kongresszus számos tagja és megannyi veteránszervezet adott hangot aggodalmának, hevesen bírálva az érintett kormányszerveket az adatok elégtelen védelméért.

Veszélyek

A hordozható számítógépen és az azzal együtt eltűnt külső meghajtón hozzáférhető adatok felhasználhatók hitelkártyás csalásokhoz és más bűncselekmények elkövetéséhez, arról már nem is szólva, hogy az aktív katonák adatai ellenséges erőkhöz is eljutnak, és ez károsan befolyásolhatja a nemzetbiztonságot - fejtette ki a bűneset napvilágra kerülésekor a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának egy védelmi szakértője a The Washington Post című lapnak adott nyilatkozatában.

Noha az első feltételezések szerint a veteránügyek minisztériumának alkalmazottja súlyosan megsértette az adatbiztonsági szabályokat, amikor hazavitte a laptopot és egy külső merevlemezt, a legújabb információk azt mutatják, hogy az elemző engedéllyel tartotta magánál a számítógépet.