Gerzson
-3 °C
2 °C

Inkább a villamosszék!

2001.08.23. 13:58
Kapcsolódók (1)
Egy amerikai halálraítélt a méreginjekció helyett villamosszéket követel magának, így fejezve ki tiltakozását a halálbüntetés ellen. A 37 éves elítélt bizarr kérésétől a bíróság, a politikusuk, a börtönőrök és a takarítók egyaránt "irtóznak".
Az Ohio állam egyik siralomházában élő John Byrd úgy döntött: nem kér a fájdalommentes, a halálraítéltek és a kivégzők ízlésének egyaránt megfelelő altatós, méreginjekciós kivégzésből. A 37 éves elítélt inkább a látványosabb, ám annál brutálisabb verziót, a villamosszéket választja. Byrd így kíván tiltakozni a halálbüntetés ellen.

A tiltakozás bizonyos mértékig elérte célját, feszültséget ezúttal a halálraítélt okozott: a villamosszéktől nem ő, hanem a bíróság, a börtönőrök és Ohio állam politikusai rettegnek leginkább. John Byrd 18 éve várja az ítélet végrehajtását, amire várhatóan szeptember 12-én kerül majd sor. A férfit a bíróság 1983. augusztus 30-án ítélte el gyilkosság miatt (a vád szerint Byrd egy bolti eladóval végzett), ő azonban mind a mai napig hangoztatja ártatlanságát.

Nincs "tiszta" kivégzés

"John ártatlan. Nem ő késelte meg az áldozatot. Ezért azt akarja, hogy a hatóságok villamosszéken végezzék ki. Így szeretné megmutatni, hogy nem létezik tiszta kivégzés" - magyarázta Gregg Meyers, Byrd ügyvédje. Az elítélt kérésére senki nem számított. Ohióban a halálraítéltek ugyanis 1993 óta "opcióként" választhatják a méreginjekciót, ám ez idáig egyik "kliens" sem kívánta halálával növelni a börtön villanyszámláját.

"Felőlem egy magas ház tetejéről is ledobhatják"

John Byrd mindenesetre elérte, hogy az ohiói hatóságok kellemetlen helyzetbe kerüljenek. A kivégzéssel megbízott börtönőröknek minden bizonnyal borzalmas trauma lenne a "kivitelezés". A halálbüntetést ellenző amerikaiak bátor emberként tisztelik Byrdet, aki ezen gesztusával a kivégzés brutalitására hívja fel a közvélemény figyelmét. A másik oldalt azonban figyelmen kívül hagyja a férfi bátorsága: Ohio állam kincstárnoka, a halálbüntetés mellett kardoskodó Joseph Detersnek édesmindegy, hogy a halálraítélttel hogyan végeznek. "Felőlem akár egy magas ház tetejéről is ledobhatják" - mondja. Nem ilyen közömbösek Ohio politikusai, akik államuk imázsát féltik. Ők a nyári vakációból hazatérve azon fáradoznak majd, hogy azonnal betiltsák a villamosszék használatát, ezzel megakadályozva Byrd kérését.

Vér a szájból

A halálbüntetés mellett és ellen érvelők egyaránt emlékeznek még arra a kivégzésre, amit 1999. július 8-án hajtottak végre Floridában. A jelenlévő tanúk mesélték, hogy a villamosszékre szíjjal lekötözött elítélt szájából ömlött a vér, miközben 2300 voltot vezettek bele. 1997-ben pedig - ugyancsak Floridában - a halálraítélt fejét letakaró maszk gyulladt fel. A két incidens hatására 2000. január 7-én a floridai törvényhozók egyetlen kivégzési módszerként az injekció általi halált vezették be. Ohióban utoljára 1963-ban használták az 1896-ban megépített villamosszéket. Ohion kívül még tíz másik amerikai államban van ilyen berendezés, ezek közül Nebraska és Alabama kizárólag villamosszéket "kínál" a siralomház lakóinak.