A török vízexport már csak vevőre vár

2000.03.29. 19:57
Törökország a Manavgat folyó vízkészletéből nagy mennyiségben szeretne vizet eladni a közel-keleti országoknak - adta hírül a BBC. Ez egyrészt komolyan növelheti a térség stabilitását, másrészt komoly hasznot hozhat az exportálónak.

Közel-Keleten a víz az egyik legkomolyabb nemzetközi konfliktusforrás
Köztudott, hogy a Közel-Keleten a víz az egyik legkomolyabb nemzetközi konfliktusforrás, egyes szakértők szerint a jövőben leginkább ez válhat casus bellivé. Megoldás lehet azonban az a török elképzelés, miszerint a Manavgat projekt keretében Törökország nagy mennyiségben adna el vizet a térségben.

Törökországnak nemzetközi összehasonlításban nincsenek nagy vízkészletei, de a közel-keleti országokhoz képest ebből a szempontból kifejezetten gazdagnak számít. A Földközi-tengerbe ömlő Manavgat folyó vízhozama 5 milliárd köbméter évente, és a helyiek ennek csak töredékét használják.

Fogy az Föld édesvízkészlete

Egy decemberben nyilvánosságra hozott amerikai tanulmány azt állítja, hogy a Föld édesvízkészlete évről évre fogy. A Colorado Egyetemen készített dolgozat szerint 25 éven belül az emberiség felének gondot jelenthet a vízhiány. Kenneth Strzepek, a kutatás vezetője azt állítja, hogy az emberiség harmada már most is olyan területen él, ahol nincs elég tiszta víz. A leginkább veszélyeztetett vízforrás a kínai Sárga-folyó, az afrikai Zembézi, és az Aral-tóba ömlő folyók. Mivel a folyók nagy része több országon folyik át, ezért a tudományos mellett politikai megoldásra is szükség van - véli a professzor.

A tervek szerint a folyóból vezetéken juttatnák a tisztított vizet egy kikötőbe, ahol átalakított tankerek szállítanák az árut a megrendelő országokba. Az infrastruktúra kész, az irányító központban már csak a megrendelésekre várnak. Izrael, Málta, Líbia potenciális vevőknek tűnnek, és Abdullah jordán király is tájékozódott a feltételekről márciusi látogatása során.

Dogan Altinbilek, a török Vízügyi Hatóság igazgatója abban bízik, hogy a vitás kérdések rendezése után már 2001-ben elindulhatnak az első szállítmányok. "Ha Izrael vagy Jordánia a vízimport mellett dönt, akkor még körülbelül egy fél év kell ahhoz, hogy megépítsék a 'lecsapoló' kikötőket és átalakítsák a tankereket." - mondta az igazgató.

Törökország abban bízik, hogy a projekt révén kettős haszonhoz jut. Egyrészt a vízexport növelheti a térség stabilitását, hiszen például Irak és Szíria jelenleg is azzal vádolja egymást, hogy a másik túl sokat vesz ki a közösen használt folyók vizéből. Másrészt persze az export komoly kereskedelmi hasznot is hozhat az országnak - a török kormány nagyjából 100 millió dollárnyi éves bevételre számít.  • Tippek
  • Biztosítás