Fúzióra készül a Wal-Mart és a Metro

2000.07.10. 13:50
A világ legnagyobb (élelmiszer-)kiskereskedelmi vállalata, az amerikai Wal-Mart és a német-svájci érdekeltségű Metro Holding (amely Európában tölt be hasonló vezető szerepet), a Der Spiegel német magazin értesülései szerint egyre közelebb kerülnek egy esetleges fúziós megállapodás megkötéséhez. A két cég tárgyalásairól már legalább két hete pletykál szinte minden gazdasági lap, most már csupán az a kérdés, megvalósul-e az ,,elefántok násza".
A Der Spiegel szerint a bennfentesek már nem is azt tudakolják, hogy létrejön-e a a két kereskedelmi óriás frigye, hanem azt: mikor és mennyiért vásárolja fel az amerikai Wal-Mart a tekintélyes méretű Metrót.

Wal-Mart stratégiája, hogy az egész Metrót felvásárolja
A Lebensmittel-Zeitung (Élelmiszerújság) nevű német szaklap értesülései szerint az elmúlt hét péntekéig a két mamutvállalat szakértői Düsseldorfban találkoztak, és a Ruhr-vidéki városban kielemezték a legbelsőbb vállalati dokumentumokat is. Ugyanakkor a Metro megszakította a megbeszéléseket, valószínűleg azért, hogy időt nyerjen a a felkészülésre a tárgyalások folytatása előtt.

Természetesen az érdekelt felek között a legfőbb véleménykülönbség a vételárat illetően alakult ki. A Wal-Mart állítólag 65 eurót hajlandó lenne minden egyes Metro-részvényért fizetni, ám az igazi áttörést a 70 eurós ,,álomhatár" jelentené.

Az mindenesetre újdonságnak számítana a Wal-Mart stratégiájában, hogy az egész Metrót felvásárolná. Eddig ugyanis csak a Real és az Extra kereskedelmi láncok megszerzéséért küzdött, amelyek a Metro-csoport tulajdonában vannak. Úgy tűnik azonban, hogy az amerikaiaknak kedvezőbb lenne, ha az egész holdingot megszerezhetnék.

A 70 eurós vételár egyébként a Metro-konszernt 45 milliárd márkára értékelné, vagyis az abszolút többség megszerzéséhez a Wal-Martnak mintegy 23 milliárd márkát kellene fizetnie. A fennmaradó tulajdoni hányadot akár részvénycserével is megoldhatják.

A Wal-Mart a Metro megszerzésével olyan stratégiai fontosságú kereskedelmi cégekhez juthatna hozzá, mint a 15 milliárd márkás forgalmú, 600 millió márka nyereséget termelő MediaMarkt. Ugyancsak a svájci-német csoport birtokában van a C+C-lánc, míg a szintén a Metróhoz tartozó városközpontbeli áruházakat valószínűleg a KarstadtQuelle mamutvállalatnak adná tovább a Wal-Mart, ha megszerezné a német-svájci cég többségét.  • Tippek
  • Árfolyam