Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Atomfegyverek fejlesztésére is képes Irak

2002.08.01. 17:09
Ellenzi az Irak elleni támadást Amerika két legfontosabb közel-keleti szövetségese, annak ellenére, hogy a háború lehetőségét vizsgáló kongresszusi bizottság elött potenciális atomhatalomnak nevezte irakot az ENSZ egykori fő fegyverzetellenőre. Rumsfeld szerint a bizottság munkája inkább csak zavart okozott.
Akár atomfegyvereket is fejleszthet Irak, mondta a BBC szerint az esetleges Irak elleni katonai akció lehetőségét vizsgáló amerikai kongresszusi bizottság előtt Richard Butler, az ENSZ iraki fegyverkezést vizsgáló szakértői csoportjának egykori vezetője. Elmondása szerint Irak felgyorsította a vegyi- és biológiaifegyver-programját is.

Békés megoldást javasol

Bár Irak hamarosan akár nukleáris fegyverek gyártásába is kezdhet, Butler mégis még egy esélyt kért a feszültség békés megoldására, még mielőtt katonai akcióra kerülne sor.

Kurd-para Törökországban
A török kormányfőt aggasztja az iraki kurd övezetben kifejtett amerikai tevékenység. Egyes tervek szerint az Egyesült Államok - az Afganisztánban alkalmazott taktikához hasonlóan - a Szaddám Husszeinnel szemben ellenséges csoportok, köztük a kurdok szárazföldi támadásait támogatná bombázásokkal. Ecsevit nem tartja megnyugtatónak azt az amerikai ígéretet, miszerint nem támogatják a kurd függetlenségi törekvéseket. Ankarát az is nyugtalanítja, hogy a bagdadi rendszer helyzetének megrendülése nyomán esetleg önálló kurd állam jönne létre Irak északi részén, márpedig ez követésre ösztönözheti a délkelet-törökországi kurd szakadárokat.
Ecsevit lebeszélné Busht

Butlerhez hasonlóan az Egyesült Államok két kulcsfontosságú közel-keleti szövetségese, Jordánia és Törökország is a békés rendezés mellett érvelt. "Az Egyesült Államokkal együttműködve katonai beavatkozás nélkül is jelentős előrehaladást érhetnénk el a békés rendezés irányába" - nyilatkozta az ATV hírcsatornának Bülent Ecsevit török miniszterelnök, aki elmondása szerint "lebeszélni" készül Busht a katonai akcióról.

Bár az amerikaiak számos lehetőség közül választhatnának az Irak elleni katonai akció során, ezek mindegyikéhez jelentős török támogatásra lenne szükség. Akár korlátozott légicsapások, akár egy Bagdad elleni desszantakció indításánál igénybe kellene venni a török reptereket, nagyszabású szárazföldi akció esetén pedig Törökországból indulnának támadó amerikai csapatok.

Jordánia a fegyverellenőrzéseket újítaná fel

Abdullah jordán király is elítéli az amerikai háborús készülődést. Az Egyesült Államok legmegbízhatóbb közel-keleti szövetségese szerint inkább újra kellene kezdeni a fegyverzet-ellenőrző akciókat. A kongresszusi bizottság előtt megjelent Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter elmondta: még nem döntöttek katonai akcióról Irak ellen. "Minél több kérdést kapunk, minél inkább kitárgyalja a sajtó a haditerveket, annál nagyobb a zavar a kongresszusban és a közvéleményben" - kritizálta a bizottság munkáját Rumsfeld.  • Vennék
  • Hírek