Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

56-os ünnepség Washingtonban

2006.02.13. 23:28
Ünnepélyes megemlékezést tartottak hétfőn az Egyesült Államok külügyminisztériumában az 1956-os magyar forradalom tiszteletére. Jelen volt Condoleeza Rice, továbbá Irak és Afganisztán washingtoni nagykövete is.

Az ünnepség házigazdája, Condoleezza Rice külügyminiszter beszédében méltatta a magyar forradalmat és a bátorságukkal az egész világ tiszteletét kivívó szabadságharcosokat. Arra is kitért, hogy a forradalom eltiprása után kétszázezer magyar hagyta el az országot, és az Egyesült Államok is megnyitotta előttük a kapuit. Hangsúlyozta, hogy a kommunizmus bukása után Magyarország megvalósította a szabadságot, a joguralmat, és mintául szolgál az egész világ számára.

A megemlékezésen részt vett és beszédet mondott Nicholas Burns politikai ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár, Tom Lantos, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja, Theodore McCarrick bíboros, washingtoni érsek, Arthur Schneier New York-i rabbi, a felekezetek közötti kölcsönös türelmet hirdető Lelkiismeret-felhívás Alapítvány vallásközi szervezet elnöke, Wilson Gunn presbiteriánus tiszteletes, Allen Weinstein, az Egyesült Államok főlevéltárosa, valamint Simonyi András magyar nagykövet.

Az amerikai külügyminiszter jól ismeri a magyar forradalom történetét. A Stanford Egyetem fiatal professzoraként tanulmányt írt "The Hungarian Crisis of 1956: the Soviet Decision" (Az 1956-os magyar válság: a szovjet döntés) címmel, amely 1983-ban jelent meg a Studies in Comparative Communism című folyóiratban.

Az amerikai képviselőház még tavaly decemberben Tom Lantos kezdeményezésére egyhangú szavazással határozatot fogadott el az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójának tiszteletére.

A hétfői volt az első egyesült államokbeli emlékünnepség a forradalom 50. évfordulójának esztendejében. Az év során több rendezvényt is terveznek az Egyesült Államokban, emlékünnepségeket, kulturális eseményeket.

Az eseményen jelen volt Irak és Afganisztán washingtoni nagykövete is. A megemlékezést a külügyminisztérium Franklin-termében tartották. A pódium fölött egy eredeti, 56-os, középen kivágott magyar zászlót helyeztek el.