Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Újabb fejezet az ukrán Watergate-ügyben

2001.01.05. 13:19
Az ukrán főügyészség vádat emelt Mikola Melnicsenko volt biztonsági tiszt ellen, aki korábban azt állította, hogy beszélgetéseket rögzített Leonyid Kucsma államfő irodájában, melyekben az elnök állítólag Georgij Gongadze internetes újságíró eltávolításának szükségességéről beszélt.
A tiszt ellen rágalmazás és okirat-hamisítás miatt emeltek vádat január 4-én, letartóztatási parancsot adtak ki, és megindult ellene a körözés is. A főügyészség közleményben emlékeztetett arra, hogy a nyomozás Georgij Gongazde szeptemberi eltűnése, a Kijev melletti erdőben november elején talált fej nélküli holttest azonosítása és magas állású állami vezetők elleni rágalmazás ügyében folyik. Erről az MTI számolt be.

Ukrajna csak ,,féldemokrácia"
Alexander Rahr ismert német politológus az ügyet kommentálva kijelentette: szerinte az elnök ,,túléli" az esetet, mert egyrészt nem bizonyított, hogy az ominózus felvételen hallható hang Leonyid Kucsmáé, másrészt pedig megfigyelők szerint a botrány mindenekelőtt az ukrán belpolitikai helyzetet érinti. A politológus figyelmeztetett: Kucsma januárban Németországba utazik, ahol "nagyon kellemetlen kérdéseket tesznek majd fel neki", annak ellenére, hogy nyugaton tisztában vannak azzal, hogy Ukrajna fejlődésének jelenlegi állapotában csak ,,féldemokráciának" tekinthető.
A közlemény szerint Melnicsenko október közepén ismeretlen helyen szándékosan, más személyek megszégyenítése céljából átadott egy hangfelvételt Olekszander Moroz szocialista pártelnöknek, aki november 28-án a parlamentben nyilvánosan lejátszotta a szalagot.

Az ügyészség szerint hamis a felvétel

Mint ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a külföldre menekült tiszt - aki korábban az elnöki biztonsági szolgálat (SZBU) szolgálatában állt - egy titkos helyen, december 7-én videovallomást tett három kijevi parlamenti képviselő előtt, melyben elmondta, hogy rögzítette Kucsma elnök meglehetősen ideges kirohanását az újságíró ellen. ,,A tiszt nyilvánvalóan valótlan állításokat hangoztatott arról, hogy Leonyid Kucsma törvénytelen utasításokat adott ki egyes sajtóorgánumok elleni eljárásra és Gongadze elrablására" - áll az ukrán hatóság hivatalos nyilatkozatában.

Melnicsenko vallomásában kijelentette: tanúja volt, hogy az elnök kiadja a "bűnös parancsot", és látta, ahogy emberei teljesítették, majd hozzátette: Kucsma díványa alá rejtett digitális mikrofonnal készítette a bizonyító erejűnek szánt hangfelvételeket. A volt biztonsági őr hangsúlyozta: független szakértőknek vizsgálat céljából hajlandó átadni a készüléket, de Ukrajnában nem létezik független szakértői vizsgálat. A tiszt késznek mutatkozott visszatérni Ukrajnába, hogy bíróság előtt is bizonyíthassa állításait, ami ellentmond a helyi hatóságok állításainak miszerint Melnicsenko bújkál Európában.

Ukrán Watergate
Kovács Miklós, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője az Index érdeklődésére elmondta, hogy az ügy egyre inkább amolyan "ukrán Watergate" - jelleget ölt. Az ország elnöke rendre kitérő válaszokat adott az ellene felhozott vádakra, a legfőbb ügyész pedig ellentmondásba került önmagával, amikor kijelentette: nem lehet azonosítani a holttestet, mert Gongadze anyja betegsége miatt lehetetlen vért venni tőle. Az ügyész akkor kényszerült magyarázkodásra, amikor az idős, de teljesen egészséges asszony önként jelentkezett véradásra. Az azonosítási procedúra jelenleg is folyamatban van. Kovács szerint egyre több jel utal arra, hogy mégis valódi a biztonsági tiszt hangfelvétele.