Valér
4 °C
8 °C

A vaslady legyőzte a futballsztárt

2005.11.11. 13:18
Békésnek és tisztának minősítették a libériai választásokat a nemzetközi megfigyelők. A vesztes, az AC Milan egykori sztárja, George Weah mégis csalást emleget, de egyellőre nyugalomra intette százezer fegyveres támogatóját.

Afrika modern történelmében először nő kerülhet egy ország élére. A libériai elnökválasztáson a szavazatok 91 százalékának összeszámlálása után Ellen Johnson-Sirleaf, a "vaslady" vezet a szavazatok 59 százalékával, írja a BBC. George Weah, az ország aranylabdás labdarugósztárja 41 százalékot szerzett. Hivatalosan még nem hirdették ki a végeredményt Weah panaszai miatt.

Nemzetközi megfigyelők szerint a polgárháború után konszolidáló országban "békés és átlátható" választásokat tartottak. Weah mégis csalásokra gyanakszik, ezért szerinte Johnson Sirleaf-nek még nem szabadna hirdetnie a győzelmét. A vaslady a győztesek nagyvonalúságával reményét fejezte ki, hogy Weah, "ha túlteszi magát csalódottságán", csatlakozik kormányához.

Weah szerint egyes szavazólapokon előre be volt jelölve Johnson-Sirleaf neve. A választásokat megfigyelő egyik vezető diplomata szerint azonban legfeljebb kisebb, az eredményt nem befolyásoló rendellenességek történtek csak, írja a BBC. "Hiába mondja a világ, hogy a választások szabadok és tiszták voltak, ha ez nincs így" - reagált erre Weah.

Az egykori futballsztár hívei - a tizennégy éves polgárháborúban egymással harcoló milíciák volt katonái, mintegy százezren egységesen Weah-t támogatták - máris kisebb tüntetéseket tartottak. Az AC Milan egykori sztárja azonban egyelőre, panaszai kivizsgálásáig nyugalomra intette híveit.

Az ENSZ békefenntartói mindenesetre megerősítették járőreiket, felkészültek a zavargásokra.