Valér
4 °C
8 °C

Francia őrizetbe került egy magyar hadicég vezetője

2004.08.10. 08:40
A kettős állampolgárságú Wilhelm Pétert egy ukrán feljelentés alapján csalással vádolják - írja a keddi Népszabadság. Az Ericsson korábbi alelnöke, most a haditechnikai bizniszben próbálkozó üzletember azt állítja, hogy egyeseknek a cégére, illetve az általa kifejlesztett radar-eszközökre fáj a foga.
Ukrán kérésre letartóztatta Párizsban az Interpol Wilhelm Pétert, egy katonai-biztonsági radart gyártó-kifejlesztő magyar hadiipari vállalat tulajdonos-vezérigazgatóját - értesült a Népszabadság.

A svéd-magyar kettős állampolgár a Népszabadsághoz eljuttatott levelében hangoztatja: ártatlan; a kijevi Sevcsenko kerületi bíróság megkeresése alapján kiállított Interpol-letartóztatás, illetve az ukrán körözés indokolása (Wilhelmet csalással vádolják) szerinte minden alapot nélkülöz. Wilhelm úgy gondolja, hogy valaki meg akarja szerezni az ellenőrzést a vállalata, illetve az általa kifejlesztett Beagle-radarrendszer és más biztonsági rendszerek felett.

Az üzletembert, az Ericsson egykori alelnökét, aki 1998 óta Magyarországon él, állítása szerint az idén az év elején felkereste egy ukránokból és magyarokból álló csoport. Azt akarták, hogy fizessen 21 millió dollárt, vagy adja át vállalata, a ProPatria résztulajdonjogának egy részét.

A Népszabadság úgy tudja, a magyar és egyes NATO-államok állambiztonsági szolgálatai tudnak az ügyről, amelynek magyar szálai is vannak.

Wilhelm cége
A GPS Magazin információi szerint a Pro Patria vállalat szerepel az iraki újjáépítést koordináló szervezet felsorolásában. Ezen kívül fent van az iraki újjáépítésben meghatározó szerepet játszó két nagy amerikai vállalatcsoport, a Bechtel és a Kellogg Brown & Root belső listáján is. Két, saját fejlesztésű eszközüktől reméltek sikert. Az egyik egy kocsiba rejtett megfigyelőberendezés, amely az utcán kiszűri, ki visel titkon fegyvert vagy testére erősített robbanóanyagot. A másik egy hordozható, 25 kilogramm súlyú, GPS műholdas helymeghatározó rendszerrel összekötött hátizsák-radar. Hatósugara 25 kilométer, segítségével digitális térképen követhető a megfigyelt személy, jármű, helikopter mozgása.