Gerzson
-3 °C
3 °C

Összefoglalónk: Bush zöld utat kapott a háborúhoz

2001.09.14. 22:30
Miközben nyilvánosságra került a géprablók felvételezett névsora, az amerikai kongresszus 40 milliárd dollárt szavazott meg a katonai ellenlépésre és a terrortámadás következményeinek elhárítására. Bush elnök - több volt elnökkel együtt - istentiszteleten vett részt New Yorkban. Közben 35 ezer tartalékost hívtak be.
Az amerikai szenátus pénteken 96 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta azt a 40 milliárd dolláros felhatalmazási csomagot, amely pénzforrást biztosít a keddi terrorcselekmények következményeinek elhárításához, és lehetőséget ad az elnöknek egy esetleges háború megindításához.

Bush pénteken felhatalmazta a Pentagont 50 000 tartalékos behívására, amelynek nyomán Donald Rumsfeld védelmi miniszter utasítására 35 500 tartalékost helyeznek katonai szolgálatba. Közülük 13 000-en a légi erőknél, 10 000-en a szárazföldi erőknél, 3000-en a haditengerészetnél, 7500-an a tengerészgyalogságnál, 2000-en pedig a parti őrségnél teljesítenek majd szolgálatot. A behívottak elsősorban az egészségügyi ellátásban és a honi védelmi tevékenységben vesznek majd részt.

>>> Bővebben: Washington: 40 milliárdos antiterrorcsomag

Megvan a géprablók listája, többen az Iszlám Dzsihád tagjai

Az amerikai nyomozóhatóságok gyanúja szerint az Iszlám Dzsihád nevű szervezet egyiptomi szárnya volt a domináns csoport az öngyilkos gépeltérítésekben. A CNN információja szerint ennek vezetője az Afganisztánban bújkáló Oszama bin Laden egyik jobbkeze. A hírtelevízió megszerezte a négy utasszállító elrablásával gyanúsított személyek listáját, amelyen kizárólag arab hangzású nevek szerepelnek, összesen 18.

>>> Bővebben: Megvan a gépeltérítők neve

Harcok Afganisztánban

A fenyegető amerikai katonai csapás miatti félelmek dacára az Afganisztánt uraló tálib milícia pénteken átfogó támadást indított az ország északi részén. A pakisztáni AIP hírügynökség szerint ezer tálib páncélosokkal és tüzérséggel bevonult Tahár tartományba, hogy megütközzön az ellenzéki "északi szövetség" erőivel. A tálibok egyébként pénteken "egyéb eszközökkel" végrehajtott bosszúval fenyegetőztek arra az esetre, ha az Egyesült Államok megtámadná Afganisztánt, miközben fundamentalista hitszónokok egységre szólították fel a világ muzulmánjait a pénteki imán a kabuli mecsetekben.

Bővebben: Súlyosbodik a helyzet Afganisztánban

Csődhullám a légitársaságoknál?

Egyre növekvő veszteséggel kell számolniuk a keddi terrortámadások során megrendült légitársaságoknak - többüknek a csőd veszélyével is szembe kell néznie. A Lufthansa és az Air France részvényei 10-10 százalékkal csökkentek, a British Airways részvényeinek értéke pedig harmadára esett vissza - csak pénteken közel 16 százalékkal.

Bush és négy exelnök is részt vett a hivatalos istentiszteleten

Pénteken ünnepélyes gyászszertartást tartottak a washingtoni Nemzeti Székesegyházban. A szertartásra az amerikai állami és más közéleti méltóságok, a volt amerikai elnökök mellett meghívót kaptak a diplomáciai testület tagjai is. A gyászmisén megjelent többek között Bill Clinton, az idősebb Bush, Carter és Ford is.