Mátyás
-6 °C
1 °C

Összefoglalónk: több mint 4700 eltűnt után kutatnak

2001.09.13. 18:24
A CNN tudósítása szerint újabb túlélők telefonáltak a romok alól. Előbb egy "életben vagyok", majd egy "életben vagyunk" tartalmú hívás futott be; a rendőrség az AT&T telefontársasággal együtt igyekszik felderíteni a segélykérők hollétét és személyazonosságát. Eddig már többen menekültek meg mobiltelefonjuknak köszönhetően. A World Trade Center romjai alól egyébként eddig 94 holttestet emeltek ki, 42 embert sikerült azonosítani. A brit külügyminisztérium értesülése szerint legkevesebb ötszáz brit állampolgár vesztette életét a New York-i World Trade Centre elleni támadásban.
A terrortámadás nyomán több mint 4700 emberről nincs hír - közölte csütörtökön New York polgármestere, Rudolph Giuliani.

Ma megindulhat a polgári repülés az Egyesült Államokban. A tőzsde csütörtökön is áll

A CNN hírtelevízió információja szerint valamikor a mai nap folyamán megindulhat a légi közlekedés az Egyesült Államokban. Sem a pontos időpont, sem egyéb részlet nem ismert egyelőre. A hatóságok állítólag egyenként bírálják el, hogy melyik reptérről melyik járat indulhat el. A biztonsági előírások rendkívül szigorúak lesznek. New Yorkban a tőzsde csütörtökön is zárva marad. Kommentátorok megjegyzik: az 1929-1933-as nagy gazdasági világválság óta nem volt arra példa, hogy a tőzsdén kettőnél több egymást követő munkanapon szünetelt volna a kereskedés.

Hamburgból érkeztek a gépeltérítők
A német főügyész csütörtökön nyomozást rendelt el több arab származású személy ellen terrorista célokat követő bűnszervezetben való tagság gyanúja miatt. Az FBI információi szerint mintegy ötven ember segítette és hajtotta végre a keddi terrorista támadásokat. Közülük mintegy negyven fő holléte ismert, ide számolva az öngyilkos gépeltérítőket is, tíz embert pedig még keresnek. Az FBI információi alapján a német rendőrség az éjszaka folyamán Hamburg városának Harburg nevű részében átkutatott négy lakást. Az immár elhagyott lakásokban korábban több merénylő is lakhatott. Hamburgban eddig két személyt vettek őrizetbe: egy egyiptomi férfit és egy nőt.
Bővebben: Az FBI ötvenfős terroristacsoportról tud
Hamburgból érkezhettek a gépeltérítők

Légicsapásra készülnek Kabulban
A Kabulban élő arabok sietősen távoznak az afgán fővárosból, a helyi lakosok pedig fedezékeket és lövészárkokat ásnak attól tartva, hogy az Egyesült Államok csapást mér az országra. Az ITAR-TASZSZ egyesült arab emírségekbeli tudósítója úgy értesült, hogy Kabul külvárosaiban gyors ütemű erődítési munkálatok kezdődtek. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy hány ember hagyta el az afgán fővárost. Az Egyesült Államok hatóságai azt gyanítják, hogy Oszama bin Laden Aqfganisztánban tartózkodik.
Bővebben: Amerika megtorolja a támadást
A tálibok Amerika kegyelméért könyörögnek

Peresz-Arafat találkozó vasárnap?
Izraeli rádiójelentés szerint Simon Peresz izraeli külügyminiszter vasárnap találkozik Jasszer Arafat palesztin elnökkel a gázai nemzetközi repülőtéren. Más izraeli és palesztin források nem erősítették meg vagy nem kommentálták az értesülést. A találkozó megtartását Colin Powell amerikai külügyminiszter bátorította szerdán. Ariel Saron izraeli kormányfő Arafatot mindazonáltal Oszama bin Ladenhez hasonlította, aki egyes találgatások szerint a terrorcselekmény-sorozat fő szervezője. Palesztin vezetők szerint Saron e kijelentéssel ürügyet kíván adni a palesztinok elleni izraeli katonai fellépés bővítésére.

Arabellenes akciók Amerikában
Egy demokrata képviselő azt kérte a lakosságtól, hogy lépjenek fel az amerikaiak körében terjedő parttalan arabellenesség miatt. Texasban egy muzulmán mecset ablakait betörték szerdán. Virginiában egy mecset üzenetrögzítőjén gyűlölködő üzeneteket hagytak. Washington állam egyik börtönében verekedés tört ki muzulmánok és más vallásúak között. New Jerseyben egy szikh férfi autóját és házát kővel dobálták meg. A rendőrség New Yorkban letartóztatott egy férfit, mert arabokat fenyegetett.

Mégsem dőlt össze a Liberty Plaza
A korábbi hírekkel ellentétben nem omlott össze az a kedden "romba dőlt" Világkereskedelmi Központ melletti épület, amelyben a Nasdaq elektronikus tőzsde központja van. A szakértői vizsgálatok csupán üvegkárt és más hasonló súlyú sérüléseket tártak fel.

Hazaindul az Egyik Malév-gép
Várhatóan csütörtök délután elindul New Yorkba a kanadai Gander repülőterén veszteglő Malév-gép - közölte a légitársaság. A Malév információi alapján helyi idő szerint 12 órakor, budapesti idő szerint 18 órakor indulhat el a kanadai repülőtérről New Yorkba a MA090 járat, amely szeptember 11-én indult el Budapestről és azóta vesztegel a kanadai repülőtéren.
Bővebben: Harminc magyart keresnek a hozzátartozói.

Pénteken délben háromperces gyász
A magyar kormány csatlakozik az Európai Unió szolidaritási akciójához, így arra kéri a lakosságot, hogy pénteken délben háromperces néma gyásszal emlékezzenek meg a terrorcselekmények áldozatairól.

Csak elvi síkon lehet azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy milyen intézkedések történnének Magyarországon, ha a NATO oldalán "hadba lépne" az Egyesült Államok megtalált támadóival szemben - tájékoztatta az Indexet a Honvédelmi Minisztérium. Bush elnök háborús cselekménynek nevezte a New York-i és washingtoni támadásokat, amelyért nem csak a terroristáknak, de a terroristákat támogató országoknak is lakolniuk kell. A NATO is háborús támadásként értékeli az akciót, ami azt jelenti, hogy a katonai szövetségnek az Egyesült Államok segítségére kell sietnie. A kongresszus pedig egy határozaton dolgozik, amely felhatalmazná az elnököt a katonai erő alkalmazására. Bush lehetőségei valójában azonban elég korlátozottak.
Bővebben: Nincs forgatókönyve Magyarország hadba lépésének
Válasz a terrorra: mit tehet az Egyesült Államok?

Korábbi összefoglalók

Arabellenes gyűlöletkitörések Amerikában
Hamburgból érkezhettek a gépeltérítők
Vért adnak Amerikának a palesztinok
A katasztrófa után
Katonai ellencsapást ígér az Egyesült Államok
Manhattan kihalt, vérhiány a kórházakban
Tízezrek halhattak meg az Egyesült Államok fekete keddjén