Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Tiltaná az égő zászlót a Scotland Yard

2006.10.29. 14:03
Az erőszakba torkolló utcai megmozdulások részvevőivel szembeni keményebb fellépésre kér jogi lehetőséget a Scotland Yard. Az angol rendőrséget korábban komoly bírálatok értek a dániai Mohamed-karikatúrák megjelenése utáni, szélsőséges megnyilvánulásoktól sem mentes londoni tüntetések eltűrése miatt.

Egyre erősebb az a lakossági meggyőződés, hogy a Scotland Yard indokolatlanul enyhén lép fel a demonstrációk biztosítása során - nyilatkozta vasárnap a BBC rádiónak Tarique Ghaffur, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese, a legmagasabb rangú brit muszlim rendőrtiszt. Ghaffur szerint ez a nézet "általános a jogkövető állampolgárok körében, minden létező társadalmi közegben".

A rendőrség által kidolgozott szigorítási tervezetben szerepel többek között a zászlóégetés törvényi megtiltása, valamint annak tilalma, hogy a tüntetők a megmozdulásokon arcukat elfedő sállal, maszkkal vegyenek részt. A tüntetések engedélyezési feltételeit a Scotland Yard ki akarja egészíteni a demonstráción használt táblák, transzparensek feliratainak elbírálási jogával is.

Ez az igény közvetlenül kapcsolódik azokhoz a londoni tüntetésekhez, amelyeket a dán lapokban Mohamed prófétáról ez év elején megjelent karikatúrák miatt rendeztek brit muszlimok. A megmozdulásokon magasba emelt plakátok között volt olyan, amelyik a 2001. szeptember 11-i amerikai és a tavaly július 7-ei londoni öngyilkos merényletek elkövetőit éltette.

Az egyik visszatérő jelszó úgy szólt, hogy "Nagy-Britannia, imádkozz, jön az újabb 7/7" - utalva az 56 emberéletet kioltó tavaly nyári öngyilkos londoni robbantássorozat dátumára. Több transzparensen az volt olvasható, hogy "Európa, megfizetsz, eljön a te 9/11-ed is", illetve az, hogy az iszlám megsértőire tömegmészárlás, lefejezés vár. A Scotland Yardot annak idején számos bírálat érte, mert nem lépett fel a sokak szerint tömeggyilkosságra uszító tüntetőkkel szemben, és az első rendőrségi eljárások csak hetekkel a megmozdulások után kezdődtek.

A legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap, a The Observer azonban - függetlenül a Scotland Yard aznap elhangzott szigorítási javaslataitól - éppen arról írt, hogy a brit rendőrség a munkáspárti kormányzás alatt fokozatosan mindinkább kényszerítő eszközökhöz folyamodó erővé vált, és Nagy-Britannia "ma már olyan ország, ahol bárkit a legkisebb kihágásért őrizetbe vehetnek".

A lap által említett esetek között szerepel például, hogy kisgyerekeket vetettek alá rendőrségi kikérdezésnek, mert vadgesztenyét próbáltak leverni közterületi gesztenyefákról, egy nagymamát pedig, aki nem adta vissza a szomszéd kertből hozzá átrúgott labdát, őrizetbe vettek, DNS-mintát vettek tőle, házát alaposan átkutatták, mielőtt vádemelés vagy figyelmeztetés nélkül szabadon engedték volna.