Európaiak ellen vetik be Zarkavi kiképzett embereit?

2006.06.11. 10:35
Abu Muszab az-Zarkavi több száz szélsőségest képzett ki Irakban, akik most arra várnak, hogy utasítást kapjanak - állítja a The New York Times.
Több száz szélsőségest toborzott és képzett ki Irakban Abu Muszab az-Zarkavi, s a javarészt közel-keleti származású verbuváltak a The New York Times című amerikai napilap szerint csak az utasításra várnak, hogy merényletet kövessenek el hazájukban. A lap a jordániai titkosszolgálat magas beosztású tisztségviselőire hivatkozva 300-ra tette azon iszlámisták számát, akik Zarkávi hívására Irakban összegyűltek, kiképzésen estek át, s aztán hazatértek.

A cikk szerint a közel-keleti országokból önkéntesek hada juthatott el Irakba Szírián, Iránon és Líbián keresztül. A The New York Times idézi Steven Simont, az amerikai nemzetbiztonsági tanács egykori munkatársát is, aki szerint a következő lépés az lesz, hogy ezen önkénteshálózat mozgásba lendül, s támadásokat követ el európaiak ellen.

Előzőleg amerikai szakértők is jelezték, hogy iszlámisták - javarészt szaúdiak és egyiptomiak - érkeznek Irakba, kiképzésen esnek át, hogy aztán hazaküldjék őket azzal, hogy várjanak a parancsra, de számuk jóval alatta marad a jordániai hírszerzők által említett 300-nak. Az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat iraki szárnyának vezetőjeként emlegetett Abu Muszab az-Zarkávival szerda este végzett amerikai légi csapás az iraki fővárostól, Bagdadtól északra.  • Bérelnék
  • Bankszámla