Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Zivkovic lehet Djindjic utódja

2003.03.16. 15:57
Zoran Zivkovic volt jugoszláv belügyminisztert javasolta vasárnap Szerbia kormányfőjévé a meggyilkolt szerb miniszterelnök pártja, a Demokrata Párt.
A várakozásoknak megfelelően Zoran Zivkovic volt jugoszláv belügyminisztert javasolta vasárnap Szerbia kormányfőjévé a meggyilkolt szerb miniszterelnök pártja, a Demokrata Párt (DS).

A DS főbizottsága vasárnapi ülésén úgy döntött, hogy Zivkovicot, a párt alelnökét javasolja a megüresedett miniszterelnöki székbe, s a DS másik alelnökét, Cedomir Jovanovicot szerbiai miniszterelnök-helyettesnek.

A DS vezető testülete úgy döntött, hogy Djindjic helyébe nem választ pártelnököt, s a jövő évig nem is tart tisztújító kongresszust. Zivkovic ezt azzal magyarázta, hogy a DS-nek "még van elnöke" a meggyilkolt pártelnök személyében, illetve elegendő tér és tisztség van ahhoz, hogy a DS folytathassa az elkezdett munkát, és megvalósítsa Zoran Djindjic célkitűzéseit, megteremtse az "egészséges, és demokrácia tekintetében erős Szerbiát".

A jövőre tartandó kongresszusig Zivkovic fogja képviselni a pártot elnökhelyettesi minőségben.

Cedomir Jovanovic bejelentette, hogy a Djindjic merénylői ellen folytatott hajtóvadászatban eddig több mint kétszáz "bejegyzett bűnözőt fogtak el, akik az állam megsemmisítésére törekedtek". A sikeres rendőrségi fellépésre a rendkívüli állapot bevezetése nyújtott lehetőséget, s a rendkívüli intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Szerbiát "nem tisztítják meg vasseprűvel, amelyet eddig Zoran Djindjic tartott a kezében".

"Akik ezzel szembeszállnak, politikai ellenségeinkké válnak. Hiszünk a tisztességes rendőrségben és bíróságban, de távozniuk kell azoknak, akikről megtudjuk, hogy nem becsületesek" - szögezte le Jovanovic, aki szerint a párt azért vetette el az egységkormány megteremtését, mert ez visszatérést jelentett volna 2000. október 5-6-ig (amikor megdőlt a milosevici uralom).

Jovanovic szerint a szerb parlament kedden ül össze, s választja meg az új kormányt. Hétfőn tartja meg ülését a szerbia-montenegrói parlament, amelyen megválasztják az államközösség kormányát.

A DS harmadik alelnökét, Boris Tadicot jelöli a védelmi tárca élére. A párt korábban Zivkovicot javasolta védelmi miniszternek, de Zoran Djindjic szerdán történt meggyilkolása miatt változtatnia kellett az eredeti elképzeléseken.