Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt a hírhedt francia zsoldos

2007.10.14. 18:20
Kétszer ítélték el, mindkétszer elkerülte a börtönt, így természetes halállal, Alzheimer-kórban hunyt el hetedik házasságában élve az egyik leghírhedtebb francia zsoldoskatona. Bob Denard nemcsak féltucatnyi államban hajtott végre puccsokat, hanem megpróbálta meggyilkolni Franciaország egyik miniszterelnökét is.

Meghalt az egykori francia zsoldoskatona, Bob Denard. A hírt családja közölte. (Denard hétszer házasodott, nyolc gyermeke született, mégsem valamelyik felesége vagy gyereke tájékoztatta a sajtót, hanem húga, Georgette Garnier.) A BBC szerint Alzheimer-kórban szenvedett a néhai zsoldos, aki 78 évesen hunyt el. A Le Monde szerint az 1952 óta katonáskodó Denard egy gironde-i faluban, Grayan-et-L'hopitalban töltötte utolsó napjait.

Indokína, Afrika, Közel-Kelet

A hírhedt katona elsősorban Afrikában hajtott végre puccsokat, de megfordult Indokínában és a Közel-Keleten is. Csak a Comore-szigeteken négyszer próbálkozott katonai hatalomátvétellel, utoljára 1995-ben. Ezen kívül Rhodesiában (a mai Zimbabwéban), Nigériában, Beninben, Angolában, Iránban és Jemenben is részt vett bevetéseken.

A francia bíróságok kétszer ítélték el. Egy 1977-es benini és az 1995-ös (menetrendszerinti) comore-szigeteki puccs miatt. Mindkét esetben azonban felfüggesztették a börtönbüntetését. Ennek kapcsán jegyzi meg a BBC: valahogy a franciák szemében nem tűnik teljesen elítélendőnek az, amit Denard művelt életében. A Le Monde úgy fogalmaz vele kapcsolatban, hogy "kéz alatt" Denard sokszor a francia állam érdekében lépett fel.

Egy alkalommal viszont túllőtt a célon a zsoldos: 1954-ben merényletet készített elő a francia miniszterelnök Pierre Mendes-France ellen, ekkor Marokkóban teljesített szolgálatot, az akkori francia gyarmati katonai rendőrségen. Emiatt tényleg elítélték 14 hónapra.

Az utolsó per

Denard utolsó pere tavaly zajlott le, súlyos betegségére hivatkozva azonban távollétében folytatták le az eljárást ellene. A BBC szerint az 1995-ös comore-i puccs miatt indult per végül ötéves - immár soha le nem töltendő - felfüggesztett börtönbüntetéssel végződött számára. A Le Monde szerint másodfokon idén négy évet kapott emiatt, de három évre ezt az ítéletet is felfüggesztették.

A zsoldost végül azért ítélték el, mert "egy olyan bandához tartozott, amely bűncselekmény elkövetésére szövetkezett". Az 1995-ös puccsát francia csapatok akadályozták meg, de a BBC szerint a korábbi, sikeres akciók jól jöttek az akkori párizsi kormányoknak.

Denard eredetileg Gilbert Bourgeaud néven született 1929-ben, Bordeaux-ban. A francia haditengerészetnél szolgált Indokínában, majd a marokkói katonai rendőrséghez igazolt át, itt ítélték el a már említett Mendes-France elleni merénylet előkészítése miatt.

Jóllehet saját kormányfőjét akarta meggyilkolni, Denard mindig azt állította, hogy az európai hatalmak, illetve saját hazája érdekében lépett fel mindvégig. Sosem merénylőnek, hanem katonának nevezte magát.

Biciklis futár

A hatvanas években, amikor az egykori francia (és például belga) gyarmatok sorra nyerték el önállóságukat, Denard visszatért Afrikába, és innen "ívelt fel" pályafutása.

A zsoldosról számtalan történet keringett már életében is. 1968-ban például a mai Kongói Demokratikus Köztársaság területén lévő Katanga ellen próbált inváziót végrehajtani, egy biciklistákból álló egység tagjaként.

Az 1995-ös, már többször említett Comore-szigetek elleni akciót pedig felfújható csónakokkal csinálták, összesen 30 társával együtt, ekkor már nem állt a hátuk mögött komoly európai hatalom.

Elnökgyilkosságok

Nem így volt ez a hetvenes-nyolcvanas években: a Comore-szigeteken 1975-ben jött létre független állam. Az első puccsot már ebben az évben végrehajtotta itt Denard, akkor egyfajta "alkirályként" irányította az országot, és lecserélte - az elnöki gárda vezetőjeként - saját államfőjét, Ahmed Abdallahot a rivális Ali Soilih-ra a BBC szerint. A Wikipedia szerint viszont Abdallah és Soilih között még egy Jaffar nevű politikus is állt az állam élén, és csak az ő menesztésével került hatalomra Soilih.

1978-ban azonban meggondolta magát Denard, meggyilkolta Soilih-t és visszahelyezte a hatalomba az elődöt, Abdallahot. Hetvenévesen, 1999-ben Denard-t már Abdallah tíz évvel korábbi meggyilkolása miatt fogták perbe, de a bíróság felmentette a vádak alól a zsoldost. (Abdallahot állítólag egy katonatiszt lőtte le közelről, de az is lehet, hogy egy tankelhárító rakéta csapódott be a hálószobájába.) Denard mindeközben tíz évig élt a Comore-szigeteken, és áttért az iszlámra is.

Denard nem riadt vissza az egykori angol gyarmatok ügyeibe való beavatkozástól sem. A Le Monde szerint egykori segítőjét, Jean-Paul Guerrier-t azzal vádolták, hogy 1988-ban meggyilkolta Dulcie Septembert, Nelson Mandela közeli munkatársát, az Afrikai Nemzeti Kongresszus párizsi képviselőjét.