Elmossa a Sziget hétvégéjét az eső

2007.08.10. 15:19
Péntek éjszakától hétfőig jelentős esőzések várhatóak, és a hétvégén hideg is lesz. Ez azt jelenti, a Sziget tényleg a magyar Glastonbury lehet, és hogy mindenki vegyen gumicsizmát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Kolláth Kornél arról tájékoztatott, hogy a péntek éjszakától kezdve záporok, zivatarok várhatóak, és elsősorban péntek éjjel és szombat reggel fog esni jelentősebb mennyiségű csapadék.

Összességében kifejezetten csapadékos idő lesz az elkövetkező pár napban, hétfőtől pedig már csak időnként várható zápor, zivatar.

Nem okozott súlyos károkat a vihar

Mintegy kétszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat országszerte a péntek éjjeli, szombat hajnali viharos esők után - közölte a katasztrófavédelem szóvivője. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy komolyabb anyagi kárról nem érkeztek jelentések, a néhány fakidőlés mellett főként a rendkívüli esőzés miatti bajokhoz, elárasztott helyiségekhez, pincékhez kellett kivonulni.

A legtöbb segítséget Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyében kérték, itt megyénként 20-30 alkalommal riasztották a tűzoltókat. A Sziget fesztivál idején a szombati hajnali viharos eső miatt azonban egy táborozót sem kellett kitelepíteni, a vihar a helyszíni létesítményekben sem okozott kárt.

Jégeső, és 60-80 kilométer per órás, viharos széllökés egyaránt előfordulhat a hétvégén. A meteorológus hangsúlyozta, hogy nem kifejezetten a szél, hanem a tetemes mennyiségű csapadék jelenti a veszélyt a Szigetre. Már péntek éjszaka elkezdődik a heves esőzés, rövid idő alatt akár 30-50 mm is leeshet, de szombaton is sok eső esik majd. Vasárnap is csapadékos lesz az idő. Annyi jó hírt közölt az OMSZ munkatársa, hogy nehéz előre megmondani, hogy egy adott helyen mikor hullik le az eső.

A csütörtöki dagonya

Elég hűvös is lesz, szombaton Budapestre 23 fokos maximális hőmérsékletet jósolnak. Vasárnapra sem változik lényegesen, akkora 24-25 fokot mondanak.

Hétfőtől várják, hogy csökken majd a csapadék mennyisége, és ezzel egyidejűleg melegedés is várható, hiszen elsősorban a csapadékos időjárás miatt lesz a hétvége hűvösebb. A Sziget végére, keddre és szerdára már több órás napsütés, 27-28 fok várható.

A fesztivál szervezői arra figyelmeztetik a szigetlakókat, hogy a Duna vízszintjének növekedése miatt mindenki ellenőrizze a sátrát. A sziget több pontján a vízszint már elérte a sátrakat, így sokaknak költözniük kell a Duna partjáról.