Berúgni járnak a Szigetre az Index-olvasók

2007.08.19. 21:18
Válaszadóink egyötöde szexelt, ugyanennyinek volt hasmenése, egyharmada nem fizetett a jegyért, negyede csókolózott ismeretlennel. 229 telefon veszett el, a legjobb magyar nagyszínpados fellépő a Quimby, a legjobb külföldi pedig Manu Chao lett.

Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy a woodstocki szexuális fülledtség egy jól körülhatárolható, bokorbandugós hányada sikerrel óvakodott a magyar fesztivál területére. Válaszadóink közel ötöde (683 ember) állította, hogy létesített szexuális kapcsolatot a Szigeten, és további egyötöd nyilatkozott úgy, hogy csókolózott ismeretlenekkel. 352-en magyar, 336-an külföldi smárpartnert választottak. A hűségnek sem kedvez a rendezvény, 24 százalékkal, vagyis nyolcszáz emberrel fordult elő, hogy olyan ajkakhoz tapasztotta ajkait, ami nem férje/felesége/pasija/csaja tulajdona. A kérdőívre válaszoló férfiak 20, a nők 15 százaléka, és az összes kint alvó kérdőívkitöltő fele dugott a Szigeten. Kérdőívünk nem reprezentálja a magyar lakosság szociodemográfiai összetételét: a válaszadók hetven százaléka férfi, 57 százaléka diplomás, 73 százalék budapesti. Mintánk fiatal: 47 százaléka 22 és 30 év közötti és csupán három százaléka negyven év feletti.


Az adatokból természetesen az is kiderült, hogy a legtöbb szexelő hét-nyolc napot töltött kint, és több közöttük a 20-26 év közötti fiatal. Ami külön érdekes, hogy a 660 ember közül, aki állította, hogy szexelt a Szigeten, 112, vagyis 17 százalék csupán egyetlen napra ment ki. Az alkoholizálás és a szexuális kedv között is egyértelmű összefüggés mutatkozik: az összes szexelő 88 százaléka állította, előfordult vele, hogy lerészegedett a fesztivál ideje alatt, az ismeretlenekkel csókolózóknál ez az arány még magasabb, 91 százalék.

Négyezer válaszadónk egyharmada csak egyetlen nap vett részt az idei Szigeten, másik egyharmad viszont hét vagy nyolc napot. A válaszadók húsz százalékának ez már minimum a tizedik Szigete, az átlagos fesztiválozó pedig hetedik alkalommal vett részt Magyarország legnagyobb fesztiválján.

Megdöbbentő felismerés, hogy hét százalék, vagyis 273 fő a komoly biztonsági felügyelet ellenére idén belógott a Szigetre, vagy legalábbis ezt állítja. Ráadásul a válaszadók egyharmada nem fizetett a jegyért. Feltehetően egyfelől ők azok, akik valamilyen munkát végeznek a Szigeten: a nem fizetők között felülreprezentált az ottalvós karszalaggal rendelkezők és a sok napot kint töltők aránya. Másfelől elképzelhető az is, hogy az Index-olvasók és a sajtó-, média-, reklám- és marketing kapcsolatokkal rendelkező, ergo ingyenjegy közelében létező, fesztiválozók jelentős közös halmazt alkotnak.

A válaszadók nagy része (77 százalék) egyszer sem aludt a Szigeten, 11 százalék végig, 12 százalék olykor-olykor ott hajtotta álomra a fejét, leginkább sátorban vagy a földön, ott, ahol érte a fáradtság.

A 4038 válaszadó összesen 229 telefont veszített el, amiből csak 71 darab lett meg, 158 készülék mostantól a szerencsés megtalálóké. 53 százalék leggyakrabban toi-toi-ba, 29 százaléka bokorba vagy fa tövébe vizelt. Bár a székelésre vonatkozó kérdéssel nem terheltük olvasóinkat, feltételezzük, komoly problémát jelenthetett az emberek húsz százalékának, ők azok ugyanis, akik hasmenéssel küzdöttek a fesztivál ideje alatt.

A közlekedésben odafelé hódít a HÉV, mintánk több mint fele azzal, 14 százaléka autóval, tíz százaléka hajóval érkezett. Hazafelé már a fáradtság dominált, a fesztiválozók szívesebben költöttek a taxira, 22 százalék választotta ezt a közlekedési formát. 9 százalék húszezer forintnál is többet költött egy nap, a legtöbben (36 %) öt-hétezer forint, vagy hét-tízezer forint között (24 %) vásároltak, főként alkoholt és ételt. Ez a részegek arányán is megmutatkozik: 71 százalék legalább egyszer lerészegedett.

A nagy többség (85 %) szerint a Sziget rosszabb lenne koncertek nélkül, 45 százalékuk azonban egyetlen magyar fellépőt sem látott a Nagyszínpadon. Az adatok szerint a két legjobb magyar fellépő a Quimby és a Tankcsapda lett, ami csak a Kispál és a Borznak rossz hír, ők voltak ugyanis a - nulladik napot nem számítva - a maradék magyar fellépő.

A külföldi nagyszínpados fellépők közül az áramszünet ellenére Manu Chao lett a favorit, őt követi sorrendben a Faithless, a Madness és a Chemical Brothers. A legkevesebb embernek a magyarok közül a Képzelt riport musical, a külföldiek közül pedig a hétfő délutáni Sportfreunde Stiller és a szombati Rakes tetszett.

A kérdőívünket kitöltők alapvetően elégedettek a Szigettel, 28 százalék több mint egyhetes rendezvényt szeretne, 87 százalék pedig már most tudja, hogy jövőre is kimegy a fesztiválra. A jegyárusítási és beengedési rendszerrel 69 százalék, a biztonsági emberek tevékenységével 56 százalék kifejezetten elégedett volt. Javítani is van mit, a tisztálkodási infrastruktúra és a hangosítás már kevesebbeknek tetszett, a Nagyszínpad hangzása 27 százalék szerint nagy elégedetlenségre ad okot. A nagy eső a másik, amit jó volna beszüntetni, ugyanis jócskán kikezdte a Szigetlakók egészségét. Egyharmaduk megfázott, ráadásul a pénztárcát sem kímélte: 212 fő érezte úgy, kötelessége új gumicsizmát vásárolni a vizes alkalomra.  • Hírek
  • Bankszámla