Tizenöt (tizennégy?) évi rutinnal a h... - Sziget-ajánló

2007.08.07. 08:54
Tizenöt (tizennégy?) éves szakmai múltammal hadd érveljek. Pont jókor unok rá, negyven felé tényleg röhejes lenne egy hétig részegen keringeni tökig porosan. Persze a rutin az rutin, megvannak a halálbiztos pontjaim, és hát épp az a baj, hogy szinte évek óta ugyanazok, évről évre kevesebb meglepetés adódik, ez azért is, nyilván, mert a meszesedő agyba egyre kevesebb új dolog fér, meg a Sziget agya is meszesedik, nem csak az enyém, ott is beállt már minden, rutinból megy, Kispálra Tankcsapda, Faithlessre Napalm Death.

Arról nem beszélve, hogy még a legbiztosabb pontjaim is bizonytalanodnak idén: például én fanatikus, feltétel nélküli Wall Of Sleep-rajongó vagyok, és mindig, mindenütt, ahol csak lehet, megnézem ezt a zenekart, amely ráadásul egy évben kétszer-háromszor játszik itthon, de most simán lehet, hogy kihagyom a Szigeten, szívfájdalom nélkül, mert mit kezdjek egy vasárnap délutáni matinékoncertttel, dögmeleg lesz a sátorban, alig néhány tucat ember, szar hang. Egy hónap múlva a Kultiplexben meg úgyis lenyomnak egy szinte biztosan hibátlan koncertet. Ugyanez a sztori a Stereochrist, ugyanaznap, ha már magyar stonernél/doomnál/southernnél tartunk.

Stereochrist a 2004-es szigeten (Fotó: stereochrist.com)

Kötelező gyakorlataim évről évre:

Karabély (augusztus 10., péntek, 20:30, Bahia színpad): utánozhatatlan lehangoltság és néhány zseniálisan költői, vicces szövegsor. Kutyák a bolt előtt.
Korog (augusztus 11., szombatról vasárnapra 02:00, Bahia): A Csihar Attilával adott jelmezes metálkoncertek a Sziget mindenkori csúcsprodukciói (2002, 2003), sötét, agyas metál, black and roll.
Balaton: idén nem találtam a programban.
Flash (augusztus 14., kedd, 23:00, Bahia): Magyarország egyetlen igazi punkzenekara. Árpi, anyád hogy van?
Mystery Gang (augusztus 10. péntek, Blues színpad): Rockabilly, világszínvonalon.
Stereochrist/Wall Of Sleep (augusztus 12 vasárnap, 17:00 és 18:00, Hammerworld): lásd fenn.

Idei megcsillanó lehetőségek:

A Zúzda színpadon első nap van egy elég jónak ígérkező metálsor. Tehetséges, sőt jó fiatal magyar metálok, okosak, minőségiek, többnyire a stoneres-southernes vonalból (a Spirit Caravantól a Downig; az én ízlésem): Locust On The Saddle (17:00), VL45 (18:00), Nuke (19:00), Wackor (20:00), Isten Háta Mögött (21:30). Különösen az utóbbi kettőt ajánlom nagy szeretettel:a  Wackor üdítően eredeti és erős, az Isten Háta Mögött pedig a Legjobb Magyar Metálzenekarnév verseny dobogósa, de szerintem minden idők egyik legjobb magyar metálszáma is az övék (Közelítő-Távolító).

Egyébként ha ráérnék, szerdán talán megnézném még a szegedi örökifjúság helyi érdekű Bizottságát, a Timur Lenket (Pesti Est színpad, 20:00) illetve a bolgár skapunk állócsillagát, a meglepően lendületes Wickedát (Bahia, 0:30).

Timur Lenk 2006 (Fotó: timurlenk.hu)

Csütörtökön csak Chief Rebel Angel (Zúzda, 19:00) lenne biztos. A Wackor-Isten Háta Mögött vonal folytatása: nagy tehetség, izgalmas, tökös metálzene. Kicsit death, kicsit rock and roll. A Motörhead találkozása az Entombeddal a boncasztalon. Egyébként ez afféle hardcore-nap a Zúzdán, és akkor már kezdésnek ott a kiváló Penalty Kick (17:00), a legszebben tetovált magyar HC-zenekar. Főműsoridőben (21:30) meg a Bridge To Solace, kedvenc melody core-om, vagyis az Iron Maiden találkozása az Agnostic Fronttal vagy valami ilyesmi. Talán el lehetne még még menni aznap este Ektomorfra (HammerWorld, 23:30), meghallgatni, hogy áll a Békés megyei Sepultura. (Amely egyébként Magyarország egyik legprofibban megszólaló gitározós zenekara.) Utána bele lehetne nézni a Beatricébe (01:00, Hammerworld), mert Feró ahogy öregszik, úgy lesz egyre szimpatikusabb megint.

Pénteken a Skatalites már olyan erejű dolog, ami miatt biztosan kimegyek, ha esik, ha fúj. (19:45, Világzenei Nagyszínpad.) Vagy tíz éve szerelemes vagyok a Skatalitesba, és még az sem riaszt el, hogy itthon (megint kábé tízéves késéssel amerikához képest), éppen most  lett dancehall-erősségű underground divat a klasszikus ska. A klasszikus után meg jöhet a pop: Madnessre menni kell, nincs mese. Mégis a poptörtétenelem egyik legszórakoztatóbb, legvidámabb zenekara. (21:30, Nagyszínpad.) Ugyanebben az időpontban a világzenén Rachid Taha sem lenne érdektelen, de a Madness-szel nálam nem versenyképes.

Szombatra egyedül a Korog fix, de már az is vasánap (mert éjjel 2:00), hallgatható a Pannonia Allstars Ska Orchestra a világzenén (17:00), a svéd Hives a Nagyszínpadon (18:00), este kilenckor pedig, ha nem lesz sürgős berúgnivalóm, megkeresem az Exit Talentum Színpadot, és meghallgatom a Stonedirt nevű southernmetalista alakulatot, mert lehet, hogy érdemes. Aztán legföljebb Korda György-Balázs Klári.

Pannonia Allstars Ska Orchestra (Fotó: atdafrt.loom.hu)

Vasárnap kurvára nincs semmi, csak a kihagyhatónak ítélt (okokat lásd fönn) Wall Of Sleep/Stereochrist, esetleg a vicces Nefogazz! (Pesti Est színpad, 18:00), vagy az Idoru 21:30-kor a Zúzdán.

Vasárnap újra Zúzda-nap. Először Hippikiller (17:00), aztán Pozsonyi Bucó és a Gecizők (19:00), ha addig meg nem gyilkolják Bucót a radikális fogyatékosok. 20.00-kor ugyanitt AMD, a magyar hardcore újjáélesztett klasszikusa, amelynek Fekete Yuk-beli koncertjein rengeteg Kőbányai Világost fogyasztottam el annak idején, és más szép emlékeim is vannak. Bár zeneileg-szövegileg maga az AMD nem annyira nagyon erős. De az LGT se az, na. 21.30-kor a Nagyszínpadon érdemes megkockáztatni a kemény rockzenét értelmessé fogalmazni próbáló Toolt. A Napalm Death pedig akármennyire önismétlő és hiába játszik minden évben kétszer Budapesten, kötelező gyakorlat , és kész. (23:30, Hammerworld színpad.)

Az utolsó, keddi napon simán megnézném Josh Homme fősikolai haverját az Eagles Of Death Metallal. Érdekes zenekar, kicsit alternatív, kicsit stoner, kicsit vicces, kicsit ilyen-olyan. Fölkavarónak azért nem mondanám. (16:30, Nagyszínpad.) Aztán a Soungardenjét és Audioslave-jét vesztett Chris Cornell a Nagyszínpadon (19:45), nyolctól viszont Hanoi Rocks a HammerWorldön, és nagyon sok mindent köszönhetünk a skandináv dirty rockandroll alapítóatyáinak vagy kiknek, az egy must see, must hear, na. (Aki meg nagyon finnben akar maradni, 21:30-tól a világzenén Varttina.) Főműsornak a Killers (21:30, Nagyszínpad) elmegy, zárásnak pedig Flash, mint mindig (23:00, Bahia). Hare Pista bácsi.