Rekordáron keltek el kínai festők képei Hongkongban

2009.04.07. 15:05 Módosítva: 2009.04.07. 15:26
A gazdasági világválság úgy tűnik, nem befolyásolta a Sotheby’s aukciós ház tavaszi aukcióját: a licitek az egekbe szöktek, amikor neves 20. századi kínai művészek festményei kerültek kalapács alá.

Aukciós világrekord született a Sotheby’s aukciósház legutóbbi hongkongi árverésén. Több kínai művész képei is horribilis összegekért cseréltek gazdát, a legnagyobb meglepetést a 465 millió forintnak megfelelő összegért elkelt, Lin Feng-main által festett Halászat című olajfestmény okozta, mivel annak ellenére folyt élénk licitálás érte, hogy először került kalapács alá. Lin négyrészes, kínai operafigurákat ábrázoló festményeiért 88 millió forintig, női harcosokról készült tekercsképéért pedig 240 millió forintig ment fel a licit, jóval meghaladva az előzetes várakozásokat. Szintén rekordnak számító, 172 millió forintos áron kelt el egy másik kínai művész Csu Jüan-cse Utolsó vacsora című képe.

A jelenlegi világgazdasági helyzetben gyengülni látszik a kínai műkincspiac helyzete is, ezért is nevezte Lily Lee, a Sotheby's XX. századi kínai festészettel foglalkozó vezetője az árverést kellemes meglepetésnek. A kétévente megrendezett aukcióra gyakran tekintenek úgy, mint a kínai műkincspiac barométerére, ezért a szakember kedvező jelként értelmezte a rekordméretű bevételt, még akkor is, ha a meghirdetett alkotásoknak csak a 80 százaléka kelt el. A kereskedők szerint a kiváló minőségű tárgyakra különösen a kínai vásárlók körében nőtt meg a kereslet.