Balettbemutató gyerekeknek Szegeden

2010.01.12. 15:21
A hattyúk tava című Csajkovszkij-balett gyermekváltozatát játsszák szerdától a Szegedi Kortárs Balett művészei a szegedi Nagyszínházában.

Míg a Hattyúk tava Szegeden is nagy sikerrel játszott, felnőtteknek szóló változatában a történet pszichológiai vonatkozásaira helyezte a hangsúlyt Juronics Tamás Kossuth-díjas koreográfus, a gyerekeknek szóló előadásban a mese a legfontosabb.

Az óvodásoknak és kisiskolásoknak készült színpadi művet a hattyúk szépséges világának megjelenítése, a jó és a rossz harca jellemzi - mondta a rendező-koreográfus az előadás főpróbája előtt. Mint kifejtette, a darabban olyan - a felnőtt változatban nem szereplő - figurák is megjelennek, akik a Haller János alakította Siegfried mellé állnak a menyasszonykeresésben, a herceg segítségére négy kiskacsa és két béka siet.

A produkciót - amelyet több mint húsz előadáson láthatnak a szegedi gyerekek - a társulat 2007-ben nagy sikerrel mutatta be a fővárosi Művészetek Palotája Fesztiválszínházában, a szereposztás azonban némileg változott a felújítás során: a hattyút Zsadon Flóra, a varázslót Tarnavölgyi Zoltán, lányát pedig Tóth Andrea táncolja. Az egyfelvonásos darabot a felismerhető karakterek, a látványos és szép koreográfia, valamint Csajkovszkij varázslatos muzsikája a legkisebbek számára is vonzóvá teszi.