Szombaton adják át a Szegedért Alapítvány díjait

MTI/Index
2010.03.04. 11:25
Vajda Júlia operaénekes veheti át a Szegedért Alapítvány fődíját, amelyet szombaton este, hagyományos gálaműsor keretében adnak át a Szegedi Nemzeti Színházban a várost sújtó 1879-es nagy árvíz évfordulójához közeledve.

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Szirtesi Zoltán háziorvos, roma érdekvédő, a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Szabó Gábor akadémikus, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének professzora, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Olasz Sándor irodalomtörténész, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője veheti át a gálaműsoron - olvasható az alapítvány honlapján.

A fődíjas Vajda Júlia Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja. A karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át.

A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, és Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. Ő lelkesítette vállalatvezető társait és az akkori tanácselnököt, s ennek eredményeképp írták alá az alapítók - a városi tanács és hét gazdálkodó szervezet - 1989. július 4-én a Szegedért Alapítvány létesítő okiratát.

A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Ezenfelül már több mint két évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.