Magyar származású író kapja a Német Könyvdíjat

2010.10.04. 20:11
Melinda Nadj Abonji Svájcban élő magyar származású írónő kapja idén a Német Könyvdíjat a Galambok röppennek fel című önéletrajzi ihletésű regényéért - vált ismertté a frankfurti könyvvásár előestéjén hétfőn.

A vajdasági, Óbecsén született, de Zürichben élő 42 éves Melinda Nadj Abonjit meglepetésre választotta ki a díjat odaítélő testület a jelöltek végső, hatfős listájáról.

Melinda Nadj Abonji 2004-ben debütált szerzőként az Ammann Kiadónál megjelent "Im Schaufenster im Frühling" (Tavasszal a kirakatban) című regényével, amelyet számos díjjal tüntettek ki.

A most díjazott, második regénye, A Galambok röppennek fel (Tauben fliegen auf) címmel egy vajdasági magyar család történetét meséli el. A regénybéli család Svájcba települ, ahol vendéglátóként építi fel új életét.

nadj

A könyv nagy beleérző képességgel festi le a jelenkor ébredő, és múltjával régóta még mindig küzdő Európa képét - indokolta választását a zsűri. (A regényből az írónő szeptember 9-én Budapesten, a Goethe Intézetben olvasott fel részleteket.)

Ez az első alkalom, hogy az egyik legrangosabb német, és így az egyik legfontosabb európai irodalmi díjat svájci illetőségű író kapja. A Deutscher Buchpreisre német, osztrák és svájci kiadók nevezhetik be legfrissebb, német nyelvű regényeiket.

Az elismerés mellé 37500 euró (10,26 millió forint) jár, a német könyvkereskedők díját hatodik alkalommal osztották ki.