Etikus ePubról Harry Pottert olvasni?

2010.10.21. 12:24
A Telegraph szerzője bár megvette Iain Banks legutóbbi regényét a Surface Detailt, ePub-ról is letöltötte, és az iPadján olvasta a könyvet. Azon morfondírozik, hogy ez lopásnak számít-e.

Az ePubban a könyv megszerzésekor semmi problémája nem akadt, még egyéb olyan könyveket is talált, mint például Jonathan Franzen Freedom regénye vagy Stephen Fry-tól a The Fry Chronicles, ráadásul a torrent segítségével még az Alkonyat, a Narnia és a Harry Potter-regényeket is megtalálta. Adrian Hon kérdése, hogy ez mennyire etikus.

Nem kell zseninek lenni a torrentezésben, írta, sőt még csak gyors internetre sincs szükség, a legtöbb könyv 1 mb-ba sűrítve kerül fel a netre és az ePub-bal könnyedén leszedhető volt. Felmerül a kérdés, hogy egy átlagos olvasni szerető ember miért ne kalózkodjon és miért ne szedje le a torrentoldalakról egy regényt, hisz így sokkal könnyebben hozzájuthat. Rajta kívül még rengeteg ember töltögeti le azokat a könyveket, amiket már megvett, és ez a New York Times szerint etikus. Ezután már csak egy lépés választ el mindenkit attól, hogy elmerüljön a torrentek világában.

A következő alkalommal talán egy klasszikust kap le a világhálóról, ráadásul előfordulhat, hogy valakiben felmerül a következő „Tolkien és C.S. Lewis már halott, miért kéne rosszul éreznem magam, hogy kalózkodom a könyveikkel?”. Aztán eltűnődhet bárki azon, hogy ezek után meg miért kellene fizetni a könyvekért, ami nagyon sokba kerül. De az élet megy tovább, a szerzők továbbra is írnak. A technika pedig fejlődik, piacra került a Kindle 3 ekönyvolvasó is, ami olcsó és 3500 könyv is elfér benne.