Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Párbajt szerveznek a makettfesztiválon

2010.11.09. 16:08
A Kortárs Építészeti Központ pénteken kezdődő, négynapos rendezvényén a múzeumok és azok új funkciója lesz a téma. Makettépítés, híres épületek makettjei és Kiss Péter-Zoboki Gábor viadal a Műcsarnokban.

A makett az építészeti tervezés egyik fontos eleme, amely praktikuma mellett egyre inkább műtárggyá is válik. A gyakran bravúros megoldásokat felvillantó, és egyes esetekben a terepasztalok romantikus világát is megidéző makettekkel és azok építésével foglalkozik a pénteken kezdődő makett fesztivál.

A Műcsarnokban nyíló négynapos program témája a múzeum, és azok szerepe a városok életében. A múzeumok korunkban ugyanis már nem csak a kiállítások bemutatásának színhelyei, hanem a kulturális és társadalmi élet szervezői és találkozóhelyek is. Amely szerepüket sok esetben kiemeli, hogy az építészek megjelenésükben is emlékezetes, ikonikus épületeket terveznek.

A Kortárs Építészeti Központ szervezte fesztiválon 20 ország 60 építészének, irodájának több mint 70 munkája érkezik. Nem csupán prezentációs makettek, hanem tanulmányok, kísérleti modellek, hallgatói diplomatervek is, bepillantást engedve a tervezői gondolkodásmódba.

Moma, Pompidou, Szépművészeti

A kiállított projektek között lesz a japán Ban Sigeru makettje a 2010 tavaszán megnyílt Centre Pompidou-Metz épületéről, a svájci Christian Kerez munkája Varsó tervezett Modern Művészeti Múzeumáról, a Sadar+Vuga tervei alapján megépült ljubljanai Nemzeti Galéria makettje, a pályázaton első díjat nyert, Lévai Tamás által tervezett Maribor Művészeti Galéria makettje, a pécsi Nagy Kiállítótér tervpályázatára benyújtott munkák és a Szépművészeti Múzeum tervezett átalakításának makettje is.

Míg a maketteket korábban a projektek lezárulta után többnyire kidobták, a nevesebb építészirodák munkái ma már gyakran műtárgynak számítanak; a fesztiválra is érkeztek több tízezer euró biztosítási értékű makettek. A rendezők a makettezés leginnovatívabb technológiáit is bemutatják, ezért a közönség a kézműves makettek, modellek mellett megismerkedhet az egyre elterjedtebb 3 dimenziós nyomtatók és lézervágók világával is.

Az építészet számos technológiát vett át a repülőgépgyártásból; bizonyos makettezési technológiák már akár házrészek előállítására is használhatók.

Párbaj

A négynapos fesztivál nem csupán a kiállítással várja a látogatókat. Szombat este Kis Péter és Zoboki Gábor irodái vívnak makettpárbajt, azaz építenek egy-egy makettet 90 perc alatt a megadott témában.

A szakmai szimpóziumokra, konferenciákra több külföldi előadó is érkezik, a múzeumi épületbővítésekről tartott hétfői beszélgetésen például Baán László, a Szépművészeti Múzeum és Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mellett a témában érintett külföldi szakemberek - Tomasz Fudala (kurátor, Modern Művészeti Múzeum Varsó), Heléne Guenin (kurátor, Centre Pompidou-Metz), Andrej Smrekar (a ljubljanai Nemzeti Galéria volt igazgatója), Maria Welzig (építészeti kurátor, kutató) - is részt vesznek.