Olivér
4 °C
8 °C

Párbajt szerveznek a makettfesztiválon

2010.11.09. 16:08
A Kortárs Építészeti Központ pénteken kezdődő, négynapos rendezvényén a múzeumok és azok új funkciója lesz a téma. Makettépítés, híres épületek makettjei és Kiss Péter-Zoboki Gábor viadal a Műcsarnokban.

A makett az építészeti tervezés egyik fontos eleme, amely praktikuma mellett egyre inkább műtárggyá is válik. A gyakran bravúros megoldásokat felvillantó, és egyes esetekben a terepasztalok romantikus világát is megidéző makettekkel és azok építésével foglalkozik a pénteken kezdődő makett fesztivál.

A Műcsarnokban nyíló négynapos program témája a múzeum, és azok szerepe a városok életében. A múzeumok korunkban ugyanis már nem csak a kiállítások bemutatásának színhelyei, hanem a kulturális és társadalmi élet szervezői és találkozóhelyek is. Amely szerepüket sok esetben kiemeli, hogy az építészek megjelenésükben is emlékezetes, ikonikus épületeket terveznek.

A Kortárs Építészeti Központ szervezte fesztiválon 20 ország 60 építészének, irodájának több mint 70 munkája érkezik. Nem csupán prezentációs makettek, hanem tanulmányok, kísérleti modellek, hallgatói diplomatervek is, bepillantást engedve a tervezői gondolkodásmódba.

Moma, Pompidou, Szépművészeti

A kiállított projektek között lesz a japán Ban Sigeru makettje a 2010 tavaszán megnyílt Centre Pompidou-Metz épületéről, a svájci Christian Kerez munkája Varsó tervezett Modern Művészeti Múzeumáról, a Sadar+Vuga tervei alapján megépült ljubljanai Nemzeti Galéria makettje, a pályázaton első díjat nyert, Lévai Tamás által tervezett Maribor Művészeti Galéria makettje, a pécsi Nagy Kiállítótér tervpályázatára benyújtott munkák és a Szépművészeti Múzeum tervezett átalakításának makettje is.

Míg a maketteket korábban a projektek lezárulta után többnyire kidobták, a nevesebb építészirodák munkái ma már gyakran műtárgynak számítanak; a fesztiválra is érkeztek több tízezer euró biztosítási értékű makettek. A rendezők a makettezés leginnovatívabb technológiáit is bemutatják, ezért a közönség a kézműves makettek, modellek mellett megismerkedhet az egyre elterjedtebb 3 dimenziós nyomtatók és lézervágók világával is.

Az építészet számos technológiát vett át a repülőgépgyártásból; bizonyos makettezési technológiák már akár házrészek előállítására is használhatók.

Párbaj

A négynapos fesztivál nem csupán a kiállítással várja a látogatókat. Szombat este Kis Péter és Zoboki Gábor irodái vívnak makettpárbajt, azaz építenek egy-egy makettet 90 perc alatt a megadott témában.

A szakmai szimpóziumokra, konferenciákra több külföldi előadó is érkezik, a múzeumi épületbővítésekről tartott hétfői beszélgetésen például Baán László, a Szépművészeti Múzeum és Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mellett a témában érintett külföldi szakemberek - Tomasz Fudala (kurátor, Modern Művészeti Múzeum Varsó), Heléne Guenin (kurátor, Centre Pompidou-Metz), Andrej Smrekar (a ljubljanai Nemzeti Galéria volt igazgatója), Maria Welzig (építészeti kurátor, kutató) - is részt vesznek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?