Eljárás indult a hallgató rádiósok ellen

2010.12.23. 12:02
Felelősségre vonási eljárás indult a Kossuth Rádió két munkatársa ellen, amiért kedd reggel egyperces csenddel szakították meg az adást. A 180 perc című műsor készítői a médiatörvény ellen titlakoztak így. Az eljárásban Gazsó L. Ferenc főszerkesztő vezetésével arra keresnek választ, hogy a hallgató rádiósok megsértették-e a munka törvénykönyvét.

Csütörtök délelőtt a Kossuth Rádió főszerkesztője közölte az érintettekkel, hogy felelősségre vonási eljárás indul Mong Attila műsorvezető és Bogár Zsolt szerkesztő ellen. Az adó 180 perc című műsorának munkatársai kedd reggel egy perces csenddel szakították meg műsorokat, hogy így fejezzék ki ellenérzéseiket a frissen elfogadott médiatörvényről. A műsorban személyes véleményt a belső szabályzat szerint a rádió munkatársai nem mondhatnak.

Az eljárásban azt vizsgálja a rádió, hogy Mongék megsértették-e a munka törvénykönyvét azzal, hogy nem kellő alapossággal és szakszerűséggel dolgoztak. Az eljárás befejezésének határideje nincs, az ügy január 5-én a két rádiós meghallgatásával folytatódik. A vizsgálatot Gazsó L. Ferenc, a Kossuth adó frissen kinevezett főszerkesztője vezeti.

A két rádiós a keddi adás óta nem folytathatta a 180 perc készítését, de továbbra is a rádió munkatársai.

Gulyás Gergely fideszes képviselő az ügyről nyilatkozva azt mondta, szerinte az egész egy túlreagálás túlreagálásaként foglalható össze. Gulyás az ATV-ben kijelentette, nem hiszi, hogy egy újságírónak feladata lenne politiikai véleményt kifejteni, ám ha ez mégis megtörtént, a rádió vezetése részéről akkor is elintézhető lett volna egy szóbeli figyelmeztetéssel.