Balikó Tamás visszavonta pécsi színházigazgatói pályázatát

2011.01.20. 10:29
Visszavonta a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára beadott pályázatát Balikó Tamás, a színház jelenleg vezetője, írja az Új Dunántúli Napló. Döntését így indokolta: "Feleslegessé vált a színházvezetés, mert a fenntartó kézi vezérléssel felülbírált mindent."

Balikó Tamás felháborítónak tartja, hogy a pécsi önkormányzat a kulturális bizottság és a közgyűlés ülése előtt nyilvánosan letette voksát az egyik jelölt, Rázga Miklós mellett, aki a Fidesz országgyűlési képviselőjével, Gulyás Dénes operaénekessel közösen pályázik.

"Feleslegessé vált a színházvezetés, mert a fenntartó kézi vezérléssel felülbírált mindent" - mondta a rendező, aki szerinte a fenntartó üvegbura alatt tartotta a társulatot és semmiről sem tájékoztatta őket, miközben "tűrhetetlen beavatkozások érték a belügyeiket". Balikó azt is kifejtette, hogy nem fog rendezni és játszani a pécsi színházban, mert az elmúlt évek tapasztalatai alapján erre évekig nem lesz esélye.

Balikó Tamás megbízatása február 15-én jár le. Rendezőként és színészként is megkeresték már fővárosi színházaktól, de tanárként is számítanak rá a Pécsi Tudományegyetemen és Marosvásárhelyen. Balikó viszont azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a siklósi szabadtéri játékokat szervező cég ügyvezetője lesz.