Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Kincsek a Magyar Nemzeti Múzeumban

2011.01.21. 12:07
Február elejétől a Magyar Nemzeti Múzeumban állítják ki a 20. század egyik legszenzációsabb régészeti leletét, a kassai aranykincset, amelyet először láthat a magyar közönség.

A történelmi Magyarország területén fellelt, egyik legnagyobb újkori kincslelet darabjai a 15-17. századból származnak. A kincset valószínűleg a Thököly-felkelés idején rejthették el Kassa belvárosában, a Szepesi Kamara épületének padlózatában, és ott csak 1935-ben fedezték fel egy építkezés során. A különleges leletet jelenleg a Kelet-Szlovákiai Múzeumban őrzik, legértékesebb darabja I. Ferdinánd 1541-ben készült aranyérme, amely ritkasága miatt a maga nemében egyedülálló a világon - olvasható a múzeum közleményében.

A különleges biztonságtechnikai körülményeket igénylő kiállításnak a Magyar Nemzeti Múzeum páncélterme ad majd otthont, amelyet eredetileg a koronázási jelvények számára alakítottak ki, és ma is a koronázási palást biztonságos őrzését és méltó bemutatását szolgálja.

Ebben a nagy banki trezorokhoz hasonló, mégis reprezentatív teremben mutatják majd be a kassai aranykincs teljes anyagát, köztük egy kétméteres reneszánsz aranyláncot, háromezer több évszázados aranyérmét és két, titokzatos állatalakokkal díszített rézedényt.

A kassai aranykincseket bemutató kiállítás február 1-jétől március 20-ig lesz látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.