Rekordáron kelt el Tiziano Madonnája

2011.01.28. 11:46
Tiziano művei esetében rekordot jelentő áron, 16,9 millió dollárért (3,35 milliárd forintnak megfelelő összegért) kelt el a Sotheby's árverésén az itáliai mester egyik festménye New Yorkban.

Az aukciósház régi mesterek munkáiból rendezett csütörtöki árverésén  sokan érdeklődtek a vallási témájú alkotások iránt: legsikeresebb Tiziano Sacra Conversazione című képe lett, amin a Madonna látható gyermekével, oldalán Szent Lukáccsal és Alexandriai Szent Katalinnal.

Tiziano - Sacra Conversazione
Tiziano - Sacra Conversazione

Az 1560 körül készült olajfestményre, ami a legjelentősebb volt az elmúlt két évtizedbe a kalapács alá került Tiziano-munkák közül, egy telefonon licitáló európai gyűjtő tett szert 16,882 millió dollárért. A velencei mester munkáiért eddig fizetett legmagasabb összeg 13,6 millió dollár volt.

A kép egyike annak a kevés többszereplős Tiziano-műnek, amik még magántulajdonban vannak. A festményt az utóbbi 30 évben nem is láthatta a nagyközönség, egészen egy közelmúltbéli párizsi, londoni és amszterdami kiállítás-sorozatig. Létezése 450 éve alatt mindössze hat alkalommal cserélt gazdát.

A Tiziano-rekord mellett az árverés eredményei is jók voltak: a tételek 75 százaléka gazdára talált, és más mesterek esetében is született rekordleütési ár. Az összbevétel 78,6 millió dollár (15,6 milliárd forint) volt, s így meghaladta az előzetesen várt 74 milliót.

"A világ minden tájáról és minden területről - kereskedőktől, intézményektől, magángyűjtőktől - voltak érdeklődők. Nagyon erős a piac, különösen a mesterművek tekintetében" - összegzett George Watcher, az aukciósház régi mesterekkel foglalkozó részlegének társelnöke.