Alföldi levette a János vitézt

2011.02.03. 16:22
Három évad után ezen a héten leveszi műsoráról a János vitéz című előadást a Nemzeti Színház. Alföldi Róbert főigazgató elmondta: bár százmilliókkal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, ez az egyetlen produkció, amit nem láthat tovább a közönség, és ennek nem anyagi okai vannak. A következő évadban elsősorban klasszikus szerzők műveit mutatják be a Nemzeti Színházban.

A Nemzeti Színházban tavaly tízezerrel nőtt a nézőszám és 50 százalékkal több bérletet adtak el, mint 2009-ben. Az előadások összesen 120 ezer nézőt vonzottak, ami 95-97 százalékos látogatottságot jelent. Ez azért komoly teljesítmény, mert a kulturális tárca 1,7 milliárdról 1,45 milliárd forintra csökkentette a teátrum költségvetését. A szigorú takarékossági intézkedéseknek köszönhetően decemberre tartalékot is tudtak képezni, amiből ki tudták fizetni a januári béreket. A pénzhiány miatt egyetlen tervezett bemutatót vagy előadást sem kellett lemondani, de állagmegóvásra és fejlesztésekre már nem jutott pénz. A Nemzeti Színház mostantól nonprofit zrt-ként gazdálkodik tovább - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója.

A direktor bejelentette, hogy a János vitéz című előadást három évad után ezen a héten leveszik a műsorról. Alföldi Róbert úgy fogalmazott: " ennek oka nem a hisztéria, ami körülötte van, hanem az, hogy a hisztéria megbuktatta az előadást". A főigazgató hozzátette: ez az egyetlen produkció, amit nem láthat többé a közönség. Alföldi Róbert megjegyezte: annak idején éppen azért válaszotta be a programba a Jánost vitézt, hogy "legyen valami, amivel biztosan nem lesz baj, mert mindenki szeretni fogja". A direktor úgy érzi, hogy 60 előadás után semmiképpen sem lehet bukásnak nevezni a produkciót.

A személyét és pozícióját ért támadásokkal kapcsolatban Alföldi Róbert elmondta: a kulturális kormányzattal normális, emberi viszonya van és "beszélgetnek". Arról azonban nem volt szó, hogy fel kellene állnia és el kellene hagynia a főigazgatói posztot, amelyre 2013-ig érvényes a szerződése. Kérdésre azt is hozzátette, hogy a kormányzati illetékesek nézik az előadásaikat és nagyjából képben vannak a Nemzeti Színházzal kapcsolatban.

Alföldi Róbert nem kívánt reagálni Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatójának vele kapcsolatos, korábbi interjújára. Vidnyánszky Attila az Origo.hu-nak december közepén azt mondta: ha felkérnék, szívesen elvállalná a Nemzeti Színház vezetését, a János vitézzel kapcsolatban pedig úgy vélte: az előadás hibája nem a meztelenkedés, hanem a szerző üzenetének meghamisítása. Alföldi Róbert szerint neki nem kell reagálnia, mert ezt megtette helyette a debreceni Jobbik, amikor Vidnyánszky Ludas Matyi- rendezését szó szerint ugyanazokkal a jelzőkkel illette, mint a budapesti János vitézt. "Vidnyánszky Attila talán most egy kicsit tisztábban lát"- fogalmazott Alföldi Róbert. A Jobbik debreceni frakcióvezetője, Ágoston Tibor szerint a Ludas Matyi című daljátékban "Vidnyánszky Attila rendezői módszere Alföldi Róberté felé hajlik: kultúra- és hagyományellenes". A politikus szerint az eredeti művet teljesen meggyalázták az érthetetlen és ízléstelen megoldásokkal és aberrált jelenetek egymásba fűzésével.

A Nemzeti Színház jelenlegi évadával kapcsolatban Alföldi Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy március 1-ig lehet jelentkezni a Romagyilkosságok című dokumentum-dráma pályázatra középiskolás és felnőtt kategóriában. A főigazgató azt is elmondta, hogy hamarosan elindítják a 90 decibel Projektet, amelynek célja, hogy a siket és nagyothalló nézők jeltolmács segítségével élvezhessék a Nemzeti Színház előadásait.

A 2011/2012-es évadban a Nemzeti Színházhoz szerződik Nagy Zsolt színművész és gyakorlatra érkezik Váncsa Gábor, a Kaposvári Egyetem színészhallgatója. Rátóti Zoltán - aki ősz óta színházigazgató Kaposváron - már nem lesz társulati tag, de a szerepeit tovább játssza. Péterfy Bori színésznő pedig kisbabát vár, ezért márciustól a Három nővér című előadásban Ónodi Eszter veszi át a szerepét - mondta Alföldi Róbert. A főigazgató hozzátette: a következő évad elsősorban a klasszikusoké lesz. G.B. Shaw, Moliére, Sütő András, Bródy Sándor, Shakespeare és John Osbourne művei mellett azonban két különlegességgel is készülnek. Az egyik az Óz, a csodák csodája felnőtt változata, amelyben Törőcsik Mari lesz a címszereplő. A másik pedig Ulrich Hub német kortárs drámaíró Náthán gyermekei című ifjúsági előadása, amelynek témája, hogy mit jelent kereszténynek, zsidónak vagy muszlimnak lenni.