Makacs szamár, táncoló medve, finom hölgy

2011.02.08. 13:30 Módosítva: 2011.02.08. 13:30
Európai népcsoportokat ábrázoló karikatúrákat összegyűjtő könyvet mutattak be kedden Budapesten, Dagnoslaw Demski, a kötet szerkesztője szerint a más népcsoportokat bemutató rajzok leginkább arról az országról árulkodnak, ahol készítették őket.

A Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézete és a Lengyel Tudományos Akadémia Archeológiai és Néprajzi Intézete által szervezett eseményen Images of the Other in Ethnic Caricatures (Más etnikumok képe karikatúrákban) címmel mutatták be az angol nyelvű, több európai kutató közreműködésével készült művet, amelyben a tanulmányokat sok színes és fekete-fehér karikatúra illusztrálja.

Dagnoslaw Demski, a lengyel akadémia professzora elmondta: a kötetben a más etnikumokat ábrázoló karikatúrák segítségével vizsgálták, miként látták egymást a népcsoportok. A karikatúrák emellett az emberek saját mentális világáról is árulkodnak - vélekedett. 
A kutató szerint sokatmondó lehet, ha az emberek megfigyelik a saját népcsoportjukat bemutató képeket is, és megpróbálják kívülről szemlélni önmagukat.

A "másik" fogalma sokkal inkább az emberek közötti összetartozást fejezi ki, semmint a többi nemzettel szembeni ellenérzéseket - hangsúlyozta. Hozzátette: az egyes népcsoportok tagjait valamely sajátosság - egyebek mellett a nyelv, a vallás, a kultúra - kötheti össze.

A professzor a rendezvényen több karikatúrát is bemutatott, az egyiken például a lengyel Piroska nagymamája helyett a német farkast és az orosz medvét találja az ágyban. Egy német rajzon Oroszországot barbárként, Európát pedig finom hölgyként ábrázolták. Egy lengyel térképen Litvániát makacs szamárként, Oroszországot táncoló medveként festették le. Egy másik térképen ugyanakkor az észtek önmagukat kis népként mutatták be, amelyet a nagy államok - a német sas és a szovjet medve - vesznek körbe.

Dagnoslaw Demski elmondta, kezdetben csak a lengyelekről gyűjtött karikatúrákat, később azonban más kutatók is bekapcsolódtak a munkába, és összesen mintegy 1000-1500 képet szereztek különböző népcsoportokról. A témáról tavaly februárban Varsóban nemzetközi konferenciát is szerveztek, amelyen közép-kelet-európai kutatók foglalkoztak a kérdéssel.