Örkény-darab bemutatójára készülnek Kijevben

2011.02.11. 14:24
Örkény István Tóték című drámáját viszi színre 2011. március 17-én és 18-án az ukrán fővárosban a Molodij Teatr (Kijevi Akadémiai Ifjúsági Színház), így tisztelegve a világhírű magyar író emléke előtt.

Az Örkény-dráma kijevi bemutatója kapcsán Jevgenyija Popova, a Molodij Teatr művészeti vezetőjének asszisztense az MTI-nek pénteken elmondta: a magyar darabot a kijevi teátrum a Közép-európai színházi szomszédolás elnevezésű nemzetközi projekt keretében viszi színre. A békéscsabai Jókai Színház által 2009-ben útjára indított kezdeményezésnek köszönhetően ugyanebben az évben állította színre Békéscsabán Sztanyiszlav Mojszejev, a Molodij Teatr művészeti vezetője Gogoltól az Esküvő című darabot a szerző születésének 200. évfordulója alkalmából - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy milyen jelentést hordozhat az ukrán színházkedvelő közönség számára a magyar szerző alkotása, Popova kifejtette: Örkény drámája a háborúban játszódik, bár abban nem történik egyetlen harci cselekmény sem, de még a frontélet szörnyűségei sem tapasztalhatók meg. Ennek ellenére a darab világosan feltárja, ahogy a naiv bizalom és a hétköznapi élet nyugalma végül megszüli a totalitarizmus szörnyűségét, ami napjainkban igencsak időszerű probléma. Hozzátette: a világban zajló események kapcsán ez a kérdés az ukrán közvéleményt is rendkívüli módon foglalkoztatja.

A színházi szakember kiemelte: Örkény világhírű művét sok nyelvre, közte oroszra is lefordították, ám a Molodij Teatr a drámából saját, az ukrán közönség lelki világát megcélzó fordítást készíttetett a magyar irodalom legavatottabb kortárs ukrán tolmácsolójával, a magyarországi irodalmi körökben sem ismeretlen Leszja Musketik műfordítóval, aki kiválóan teljesítette a feladatot.

Popova elmondta: biztos abban, hogy a Tóték bemutatóját örömmel fogadja majd az ukrán főváros színházkedvelő közönsége, s ukrán részről lesz folytatása a magyar színházakkal való együttműködésnek.

A kijevi Molodij Teatr alternatív színházként indult 1979-ben. A teátrum már az első bemutatóival rabul ejtette az egykori Szovjetunióban formabontónak számító, akkoriban szokatlannak minősülő problémákat felvető darabokra fogékony közönséget. A megalakulása óta eltel több mint három évtizedben a klasszikus és modern darabokat egyaránt felvonultató - 1996-tól Sztanyiszlav Mojszejev irányításával működő - színház rangos pozíciót vívott ki magának az ukrán főváros művészeti életében.