Tiltakoznak a kulturális zárolások ellen

2011.02.18. 09:15
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) költségvetését érintő, szombaton bejelentett kormányzati zárolások ellen tiltakozik hat művészeti szervezet a miniszterelnöknek és a kormány több tagjának küldött nyílt levélben.

A nyílt levél arra emlékeztet, hogy a 250 milliárd forintos stabilitási tartalék érdekében a kormány több alap költségvetésének egy részét zárolta. Feladó a Magyar Bábjátékosok Egyesülete, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, az MSZ-JSZ Egyetemi Színjátszók Szekciója, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Színházi Kritikusok Céhe vezetői.

A magyar kultúra legfőbb finanszírozó szerveként működő NKA idei 8,69 milliárd forintos büdzséjéből 1 milliárd forintot érint a zárolás, így a kulturális alap pályáztatható keretéhez képest - a levélírók számításai szerint - 14, a kollégiumi kerethez képest 18,5 százalékos a kieső támogatás mértéke. Hozzáteszik, a kultúrát felügyelő Nefminek csaknem 40 milliárd forinttal lett kevesebb az idei költségvetése a zárolás hatására.

Az államot jogszabály kötelezi arra, hogy az ötös lottó játékadójának 90 százalékát a Nemzeti Kulturális Alap kaphassa meg - hangsúlyozzák a nyílt levél szerzői, kiemelve: a zárolás "több ezer rendezvény megvalósítását, több ezer műalkotás megszületését akadályozza meg".

Mint a levélírók rámutatnak: "az új számok tekintetében Magyarország felelős kormánya még 400 millió forintot sem hajlandó fordítani 2011-ben a kultúra gerincét jelentő közművelődésre, az alkotómunkára és a művészetoktatásra, továbbá az ezzel kapcsolatos tevékenységeket szervező, összehangoló civil szervezetek munkájára".

A hat szervezet vezetői szerint már a 2010 júliusában elrendelt kormányzati zárolások felháborították a kulturális élet valamennyi szereplőjét, ehhez "a kegyelemdöfést" a stabilitási tartalék képzése adja. A levélírók hiányolják a döntést megelőző "Nemzeti Konzultációt" és Szőcs Géza kulturális államtitkár stratégiai koncepcióját ugyanúgy, mint a civil szervezeteknek juttatott 1 százalékos adófelajánlások átláthatóságát és nyomon követhetőségét.

A tiltakozók tájékoztatása szerint a Facebook közösségi portálon az Összefogás a magyar kultúráért oldalon lehet csatlakozni az aláírókhoz.