John Le Carré minden könyvét az Oxfordi Egyetemnek adja

2011.02.24. 13:04
Az Oxfordi Egyetem neves Bodleian Könyvtárának adományozza könyv-, magánkézirat- és fotóarchívumát John le Carré angol író, a kémregény-irodalom egyik legismertebb alakja.

A neves krimiszerző, a 79 éves John Le Carré csütörtökön jelentette be, hogy a könyvtárnak adományozza magángyűjteményét, amelyben egyebek közt leghíresebb regényeinek vázlatai és kéziratai is megtalálhatók.

Eddig 85 doboznyi anyagot szállítottak be az intézménybe, és hamarosan további kéziratok, levelek és egyéb dokumentumok érkeznek.

"Oxford volt Smiley szellemi otthona, ahogyan az enyém is. Bár legnagyobb tisztelettel az amerikai egyetemekre tekintek, a Bodleian az a hely, ahol a legboldogabban nyugszom majd" - fogalmazott közleményében le Carré. George Smiley-nak, számos kémregénye főszereplőjének alakját állítólag az oxfordi Lincoln College rektora, Vivian Green személye ihlette. Az író itt tanult modern nyelveket.

A könyvtár háláját fejezte ki az adományért. "Impozáns, első kézből származó lenyomata ez egy irodalmi műfajhoz való jelentős kulturális hozzájárulásnak. (Az anyag) a kutatók számára fontos bepillantást enged majd (az író) munkájába" - mondta Richard Ovenden, a könyvtár különgyűjteményeinek felügyelője.

John le Carré - eredeti nevén David John Moore Cornwell - eddigi ötven éves pályája során több mint húsz regényt írt, ebből 16 magyarul is megjelent, nagyrészt a rendszerváltás óta. Egy 2008-as interjúban A kém, aki bejött a hidegről, az Árulás, A panamai szabó és az Elszánt diplomata című regényeit nevezte meg mint legjobb műveit. Ugyanebben az évben a The Times a 22. helyre sorolta az 1945 utáni 50 legjelentősebb brit író rangsorában.

Kémregényei alapját részben saját tapasztalatai adták, amelyeket a brit hírszerzésnél szerzett, amikor kötelékében szolgált a hidegháború során Európa különböző részein. Maga azonban többször is árnyalta ennek szerepét. "Régebben kényelmes volt úgy megcímkézni, mint egy kémből lett írót" - írta egyszer - "Nos, valójában semmi ilyen nem voltam. Író vagyok, aki nagyon fiatal korában eltöltött néhány eredménytelen, de rendkívül meghatározó évet a brit hírszerzésnél".