Magyar borok világhírű tekintélyek előtt

2011.03.24. 12:47
Minden eddiginél komolyabb megméretés elé néznek a legkiválóbb hazai borok, amelyek a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versenghetnek a XII. Pannon Bormustrán. A versenyt a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából mostantól a Sziget Szervezőiroda rendezi. A Sziget átvette a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szervezését is. A mustrára április 20-ig várják a borok nevezését.

Jelentős újításokkal, a legkiválóbb nemzetközi szakemberek közreműködésével, új szervezői és szakmai háttérrel rendezik idén a hazai borok legszínvonalasabb megmérettetését, a XII. Pannon Bormustrát – jelentette be Szepsy István, a Pannon Bormíves Céh elnöke.

A Pannon Bormíves Céh 1999-ben Gál Tibor és Heimann Zoltán borászok kezdeményezésére indította útjára a borversenyt, elsősorban azzal a szándékkal, hogy lehetőséget biztosítson hazánk kiemelkedő minőségű borainak nemzetközi színvonalú megméretésére. Ezért már a kezdetektől fogva külföldi szakembereket is felkértek a zsűriben való részvételre, s a nemzetközi és hazai szakértők közösen értékelték a magyar árutermelő borászat élvonalába tartozó termékeket.

Az elmúlt évtizedben a Pannonhalmi Főapátságban megrendezett mustra a hazai borvilág kiemelkedő eseményévé vált. A jogtulajdonos céh úgy döntött, megújítja a versenyt, ehhez új szervező és szakmai partnert is keresett. "A megújulás biztosítékaként a Bormíves Céh a XII. Pannon Bormustra bonyolítását a rendezvényszervezésben kiemelkedő sikereket elért Sziget Kulturális Szervezőirodára, szakmai feladatainak ellátását pedig az In Vino Consulting tanácsadó cégre bízta” – mondta a Céh elnöke, hozzátéve, hogy a helyszín továbbra is Pannonhalmán lesz.

Idén két hazai szakember, Kató András és Mészáros Gabriella mellett hat nemzetközi szaktekintély vesz részt a zsűrizésben, Caroline Gilby MW-től Isabelle Legeron MW-n és John Szabo MS-en át Ronn Wiegand MW-ig, akik elvégezték a világ legmagasabb szakmai tudásszintjét jelentő Master of Wine vagy Master Sommelier képzést. A zsűri tagja lesz még Andreas Larsson sommelier-világbajnok, valamint Matt Kramer, a világ legismertebb bormagazinja, a Wine Spectator sztárszerzője is.

A mustra eredményhirdetése és az ünnepélyes díjátadás a budapesti Millenáris parkban lesz, a Budai Gourmet fesztivál szakmai nyitónapján, 2011. június 2-án. A nagyközönség számára a nyertes borok első alkalommal a június 3-5. között fognak bemutatkozni, ahol a díjazott tételek külön kóstolózónában kapnak helyet a fesztivál kínálatában.

Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője elmondta: "Célunk, hogy a Pannon Bormustra még az eddigieknél is ismertebb és elismertebb esemény legyen, mind a szakma, mind a borkedvelők körében. A pozitív minősítés egyrészt feltétlen bizalmat és érdeklődést keltsen az itthoni fogyasztók szemében, másrészt a nemzetközi szintéren is komolyan vehető elismerést kapjanak a hazai csúcsborok."

A mustra nevezési határideje április 20., a mintákat április 4-29. között lehet beküldeni.