Így börtönözték be Martin Luther King gyilkosát

2011.03.31. 14:07
Eddig nem látott fényképek kerültek elő Martin Luther King gyilkosáról, James Earl Ray-ről. A tiszteletest és politikai aktivistát 1968. április 4-én lőtték le.

Martin Luther King halálának 43. évfordulójának alkalmából szerdán közzétettek több fekete-fehér fényképet is King gyilkosa, James Earl Ray őrizetbe vételéről. A több tucat fénykép, köztük Ray egy levele, melyet a börtönben írt, még 2007-ben került elő Memphisben egy raktárból.

A fotók többségét még soha nem hozták nyilvánosságra, most a Shelby megyei levéltár közölt közülük néhányat honlapján. Az egyik képen úgy tűnik, hogy Ray golyóálló mellényben van - feltehetően elővigyázatosságból adták rá, nehogy merénylő végezzen vele is.

Martin Luther Kinget 1968. április 4-én lőtték le Memphisben. Rayt két hónappal később fogták el. 30 évvel később halt meg a börtönben, százéves büntetésének letöltése közben.

A 77 éves fotós, Gil Michael 1968. júliusa óta nem látta a képeket, még mindig nagyon büszke rájuk, és pályája csúcsának tartja őket. Rayt. James Earl Ray mellesleg megpróbálta arcon rúgni Gil Michael fotóst, amikor exkluzív képeket készített róla a Shelby megyei börtönbe menet. Gil Michael hatvan-hetven képet készített azon az estén, egy rögtön eltűnt, amint Morris seriff épp rabosítja és fogdába helyezi a gyanúsítottat.

Az kérdéses, hogy a most nyilvánosságra hozott képek jogai kit illetnek, de valószínűleg nem a fotóst, hanem a börtönt, mivel a képeket megrendelésre készítette Gil Michael, a sheriff a képekkel akarta ugyanis később bizonyítani, hogy nem történt túlkapás Ray előállítása és letartóztatása közben.