Fotókiállítás a tégláról Hódmezővásárhelyen

2011.04.15. 10:19
A tradicionális magyar építészet meghatározó anyagáról, a tégláról nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban vasárnap.

A Tégla dicsérete című tárlaton több mint hetven fotó mutatja be a téglakultúra lenyűgöző világát. A képeket az ország neves fotóművészei készítették tavaly a vásárhelyi fotószimpózium keretében - közölte Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.

A tégla - definíciója szerint földből emberkéz munkájával nyert és tűz által megnemesedett anyag - a legkiemelkedőbb építőanyag, amely Hódmezővásárhely míves épületeit is jellemzi. A tavalyi fotós szimpózium keretében országos hírű fotográfusok egy héten át járták a várost; ismert és kevéssé ismert téglaépületeket kaptak lencsevégre. A kiállításon több mint hetven képen figyelhetőek meg a templomok, a városi paloták, a szárazkapus gazdaházak, valamint a - nevével ellentétben téglából épült - híres hódmezővásárhelyi kőfal.

"Ami mellett az ember mindennap elmegy, azt a szem megszokja. Nem tűnik fel a hétköznapi világ szépsége. A kiállításon látható fényképek segítségével a fotográfusok ábrázolni tudják a téglák jellemezte környezetet, így felfedezhető a tégla egyedisége, az épületek megdöbbentő részletgazdagsága. A tárlat azért is fontos, mert a téglákra összpontosítva ugyan, de mégis felhívja a figyelmet arra, hogy a pusztuló értékeinket őrizni, védeni érdemes. Noha a fotók sajnos esős időben készültek, de a téglák színessége, sokoldalú mivolta így is remekül érzékelhető" - mondta a kiállítás rendezője, Nagy Imre művészettörténész.

Eifert János: RE - téglajelzés
Eifert János: RE - téglajelzés

A téglatörténeti relikviák között szemügyre vehetnek a látogatók egy valaha téglagyártáshoz használt szenes talicskát, téglavetőt és a kiállítási kollekció része több helyi gyűjtő régi téglája is.

A május elsejéig megtekinthető tárlaton Balla András, Csák Miklós, Dozvald János, Dömötör Mihály, Eifert János, Fejér István, Herbst Rudolf, Kocsis István Tamás, Kresz Albert, Módos Gábor, Oravecz Attila, és Tóth József fotóművészek munkái láthatóak az Emlékpont Galéria kiállítótermében.