Módosítanák az előadóművészeti törvényt

2011.05.30. 15:53

A jogszabály módosítását célzó javaslatot L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, Németh Zoltán, a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának elnöke és Puskás Imre, a Tolna megyei közgyűlés elnöke nyújtotta be. A tervezett átfogó módosítás szerint az előadóművészeti törvény a jelenlegi hat helyett három támogatási kategóriába sorolná a színházakat, zenekarokat és más művészeti együtteseket.

A módosítás a jelenlegi hat helyett három nyilvántartási-támogatási kategóriába sorolná a törvény az előadóművészeti szervezeteket: lesznek a nemzeti, a kiemelt, valamint a pályázati csoportban regisztrált együttesek. Normatív támogatást a jövőben az első két kategória kaphat. A módosítás szerint megszűnne az Előadóművészeti Tanács, helyette létrejönne a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács, de nem szűnik meg a kulturális érdekegyeztető tanács, amelyet a miniszter hívhat össze.

Egyértelműen rögzítené a törvény, hogy a klasszikus és a kortárs magyar művek létrejöttét támogatják, de a politika továbbra sem kívánja megmondani, hogy egy színház mit játsszon. Speciális foglalkoztatási szabályok is életbe léphetnek: ez a különböző intézményekben felsőfokú szakirányú végzettséggel dolgozók létszámát érinti. Egy színház, például egyetemi diploma nélküli statisztákat vagy amatőr kórustagokat eddig elvileg nem is szerepeltethetett. Újdonság, hogy külön odafigyelnek az önálló műfajt képviselő cirkuszművészetre és a bábszínházakra.

A módosítás kötelezővé tenné a produkcióknál a korhatár megjelölését önbevallásos alapon. Az öt nagy vidéki színházról (Győr, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc) az elnök elmondta: koncepcionális kérdés kiemelésük és külön nemzeti intézményként kezelésük, amelyet ő támogat, azonban ez a kezdeményezés független az előadóművészeti törvénytől.

L. Simon László reméli, hogy még a nyári ülésszak idején elfogadja a parlament a törvénymódosítást, ezután létrejöhetnek a színházi, zenei, táncművészeti szakmai bizottságok. A 2011-12-es évadra szóló támogatásokat még a jelenlegi törvény szerint adják, az új finanszírozási szisztéma a 2012/13-as évad számai alapján indulna.