Rafael
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Réthelyi a Himnusz új verzióját ajánlja az évzárókra

2011.06.08. 17:03 Módosítva: 2011.06.08. 17:31
Előzmény (1)

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter ma levelet írt az összes magyarországi közoktatási intézménynek, mivel szeretné ha a Himnusz és a Szózat könnyebben énekelhető változata "még az évzáró ünnepélyek előtt eljutna az iskolákba".

A minisztérium által kiadott sajtóközlemény szerint a miniszter bízik abban, hogy "a magyarság összetartozását hirdető, jelképes erejű zeneművek most elérhetővé tett változatai népszerűek lesznek, az együtt-énekléssel pedig emelik majd az oktatási intézmények ünnepi pillanatainak fényét".

Az Oktatási Hivatal honlapjáról letölthető alkotások a Magyar Honvédség Központi Zenekara, valamint a Honvéd Férfikar előadásában hangzanak fel.

A Himnusz:

A Szózat:

Azt, hogy a hivatalos himnusz nehezen énekelhető, az Index már videóban is elemezte. Sőt megoldást is kínáltunk a problémára. A most letölthető verzió abban tér az eredetitől, hogy míg Erkel G-ről kezdte el a Himnuszt, addig most egy kvárttal lejjebb, D-ről kezd a kórus. Így a nagy hangterjedelmű művet könnyebben énekelhetik azok, akiknek a túl magas, vagy túl mély hangok kiéneklése gondot okozhat. Az új verzió emellett picivel lassabb lett, pedig sokan éppen azt kifogásolták, hogy már az eredeti sem elég gyors.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!