Réthelyi a Himnusz új verzióját ajánlja az évzárókra

2011.06.08. 17:03 Módosítva: 2011.06.08. 17:31
Előzmény (1)

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter ma levelet írt az összes magyarországi közoktatási intézménynek, mivel szeretné ha a Himnusz és a Szózat könnyebben énekelhető változata "még az évzáró ünnepélyek előtt eljutna az iskolákba".

A minisztérium által kiadott sajtóközlemény szerint a miniszter bízik abban, hogy "a magyarság összetartozását hirdető, jelképes erejű zeneművek most elérhetővé tett változatai népszerűek lesznek, az együtt-énekléssel pedig emelik majd az oktatási intézmények ünnepi pillanatainak fényét".

Az Oktatási Hivatal honlapjáról letölthető alkotások a Magyar Honvédség Központi Zenekara, valamint a Honvéd Férfikar előadásában hangzanak fel.

A Himnusz:

A Szózat:

Azt, hogy a hivatalos himnusz nehezen énekelhető, az Index már videóban is elemezte. Sőt megoldást is kínáltunk a problémára. A most letölthető verzió abban tér az eredetitől, hogy míg Erkel G-ről kezdte el a Himnuszt, addig most egy kvárttal lejjebb, D-ről kezd a kórus. Így a nagy hangterjedelmű művet könnyebben énekelhetik azok, akiknek a túl magas, vagy túl mély hangok kiéneklése gondot okozhat. Az új verzió emellett picivel lassabb lett, pedig sokan éppen azt kifogásolták, hogy már az eredeti sem elég gyors.