862 milliót ért Marilyn Monroe híres fehér ruhája

2011.06.19. 17:16 Módosítva: 2011.06.19. 17:19
Meghökkentően magas áron, 4,6 millió dollárért kelt el egy árverésen Marilyn Monroe filmtörténeti jelentőségű fehér ruhája, amelynek szoknyáját a Hétévi várakozás című filmben lebbentette fel a metróhuzat.

A híres darabot Debbie Reynolds színésznő gyűjteményéből árverezte el a Profiles in History nevű aukciósház a kaliforniai Calabasasban. A licit az első része volt annak az árveréssorozatnak, amelyen az idős hollywoodi csillag birtokában lévő filmes kincseket értékesítik. Debbie Reynolds gyűjteményében 3500 kosztüm, 20 ezer fénykép és több száz filmplakát és emléktárgy szerepel.

Magas áron, 1,2 millió dollárért kelt el Marilyn Monroe egy másik híres ruhája, a Szőkék előnyben című filmklasszikusban látott piros estélyi. Tetemes összeget, 510 ezer dollárt fizettek azért a ruháért, amelyet Monroe A folyó, ahonnan nincs visszatérés című westernben viselt. Hasonló áron ütötték le a Szőkék előnyben egy másik kosztüméért, a színésznő által a Heat Wave című dal alatt viselt ruhájáért folyó licitet.

Megközelítette az egymillió dolláros határt Judy Garlandnak az a ruhája, amelyet az Óz, a csodák csodája című klasszikus forgatásának első napjaiban hordott. A 910 ezer dolláros vételár tízszerese volt a vártnak.
Száztíz ezer dollárért kelt el Charlie Chaplin keménykalapja, Gary Coopernek a York őrmester című drámában látott egyenruhájáért 55 ezret adtak.

Debbie Reynolds gyűjteményének fennmaradó része az év végén kerül kalapács alá.