Makovecz is megy XVI. Benedek meglepetés partijára

2011.06.28. 15:40
Makovecz Imre építészt is meghívták arra a képzőművészeti kiállításra, amelyet XVI. Benedek pápa pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából, titokban rendeznek július 4-én a Vatikánban.

A Vatikán a tárlatra hatvan kortárs képzőművészt kért fel, köztük Makovecz Imre Kossuth-díjas magyar építészt. "A világ különböző pontjairól érkeznek majd művészek a Vatikánba, hogy megajándékozzák a pápát. Az alkotóknak műveket is kellett küldeni, hogy azokat egy közös kiállításon mutassák be" - mondta az MTI-nek Makovecz Imre.

"Lesz egyrészt egy pápai fogadás, ahol a hatvan alkotó üdvözli XVI. Benedeket, ezt követi a kiállítás megnyitója" - tette hozzá Makovecz Imre, aki XVI. Benedeknek egy általa tervezett kárpát-medencei templomokról szóló könyvét viszi ajándékba. A kiállításra a "paneljeit" küldte el, a homlokzat terveit, metszeteket, alaprajzokat. Mint mondta: régi vágya, hogy megépüljön ez a szentély.

A Vatikán titokban készült a tárlatra, Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke még februárban levelet írt a világ legismertebb művészeinek arra kérve őket, tetszés szerint egy vagy több alkotással vegyenek részt XVI. Benedek pappá szentelése évfordulójának ünneplésén, amelyen kiállítással akarják meglepni a műkedvelő pápát.

A meghívott művészek névsorát nem közölték, de a sajtóértesülések szerint a kortárs művészet legnagyobbjai szerepelnek rajta. Az olaszok között van Mimmo Jodice Mimmo Paladino, Arnaldo Pomodoro, a külföldiek között Anish Kapoor, Bill Viola és az építész Santiago Calatrava, David Chipperfield és Zaha Hadid is.

Az olasz újságok szerint a Vatikán ezzel a kiállítással a 2013-as Velencei Biennálén való részvételére készül, amikor először állítanak vatikáni pavilont is.