Egy műholdon az összes közszolgálati csatorna

2011.09.06. 20:07

A tervek szerint október 24-étől kettő helyett egy műholdról sugározza műsorait a Duna Televízió, így egy parabolaantennával az összes közszolgálati műsor elérhető lesz - tájékoztatott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

"A döntést a párhuzamosságok megszüntetése és a nézők kényelmének biztosítása indokolja" - hangsúlyozta a közlemény.

Mint írták, a Duna TV és Duna II Autonómia jelenleg két műholdról érhető el: az egyik a közszolgálati multiplexet sugárzó Eurobird 9A műhold (benne az m1, m2, m2 HD, Duna, Duna HD, Duna II és a Magyar Rádió öt csatornája), a másik a Thor műhold, amely csak a Duna TV műsorait továbbítja. A jövőben a Thor műholdon megszűnik a Duna TV kódolatlan sugárzása.

A megszűnő műholdról sugárzott műsorok nézőit szeptember közepétől a képernyő alján futó feliratcsík folyamatosan tájékoztatja az átállásról és a teendőkről. Mint írták, célszerű minél hamarabb arra az állásra átfordítani a parabolaantennát, ahol jelenleg is elérhetőek a Duna Televízió műsorai. Ehhez legtöbbször antennaszerelőt kell hívni - hangsúlyozták.

A kábeltévé- és műholdas tévé-előfizetőknek vagy kisközösségi antennahálózatok használóinak nincs teendőjük, esetükben a szolgáltató végzi el az átállítást. A tengerentúli nézőket nem érinti a változás - írta az MTVA.