Gyurcsányról íratna drámát Csurka István

2011.10.07. 18:00 Módosítva: 2011.10.07. 20:35
Csurka István, Dörner György Új Színházának frissen kijelölt intendánsa politikai darabokat akar, de egyáltalán nem érdekli, februárig mit fog játszani a jelenlegi társulat. A Magyar Színházi Társaság megdöbbent, a színészek nem nagyon nyilatkoznak. Az biztosnak tűnik, hogy Eperjes Károly marad.

Megdöbbent a Magyar Színházi Társaság, és az Új Színház társulatának több tagja is meglepetten fogadta, hogy az eddigi színházigazgató, Márta István helyett Dörner György színművész lett az intézmény vezetője. A színművész, akit az Üvegtigris, a Honfoglalás, vagy a 6:3, avagy játszd újra, Tuti! mellett leginkább Eddie Murphy és Bruce Willis magyar hangjaként ismerhet a nagyközönség, az elfajzott liberális felfogás ellen küzdene pályázata szerint, és át is nevezné az intézményt: az Új Színházat később Hátország Színháznak hívnák.

Kibővítené a jelenlegi társulatot

Az átlátszó.hu megszerezte és közzétette a korábban a MIÉP oldalán gyakran feltűnő, közismerten radikális jobboldali színész pályázatát. Izgalmas olvasmány. (Az átlátszó.hu péntek délelőtt túlterheltség miatt elérhetetlenné vált.)

Dörner György és Csurka István terveiben nem szerepel név szerint, hogy ki lesz a színház fő dramaturgja és rendezője. "Egy aktív drámaíró barátunk" - fogalmaz a pályázat. Az eredetileg nem nyilvános pályázat motivációs levelében Dörner György arról ír, hogy nemzeti elkötelezettsége közismert, "miután azonban a színházi és filmes éveim során művészek - rendezők, írók - többségével dolgoztam, nem fenyeget az a veszély, hogy kizárólag egy szűkebb csoportra támaszkodom. Sőt úgy vélem, hogy a nemzeti dráma és annak színházasítása olyan ügy, amely inkább összeterel, mint szétválaszt művészeket".

Dörner Katona József, Csiky Gergely, Vörösmarty és a kora magyar drámairodalom kevésbé ismert szerzői mellett fontosnak tartja bemutatni a 60-as, 70-es, 80-as évek magyar drámaíróit (Németh Lászlót, Sarkadi Imrét és Gyurkovics Tibort), valamint a kortárs és múlt századi dráma határon túli alakjainak műveit. Pályázatában leírja: a jelenlegi társulati tagokra építene, kibővítve a csapatot.

Csurka gyurcsányos-rendszerváltós darabot akar

Csurka István író, dramaturg, ismert szélsőjobbos politikus a Hátország Színház leendő intendánsa, aki együtt írta meg Dörner Györggyel az Új Színház igazgatói posztjára beadott győztes pályázatot, a saját műveit is szeretné műsorra tűzni, mert azokat egy kivétellel egyetlen színházban sem játsszák.

"Sokkal politikusabb színházat szeretnénk. Magyar drámákat akarunk játszani, magyar drámákat szeretnénk íratni" - foglalta össze Csurka a Dörnerrel közös célkitűzéseket. Kiemelte: aktuális témákra írnának ki drámapályázatot, amin akár Gyurcsány Ferenc és a privatizáció története is szerepelhet témaként, mivel szerinte "függetlenül attól, hogy mi lesz az igazságügyi elemzése a dolognak, a magyar irodalomnak, művészetnek is el kell rendezni ezt a szélhámosságot."

Csurka egyelőre nem kívánt nyilatkozni a társulat további sorsáról. "Februárig a mostani társulat működik, nyilvánvaló, hogy mindenfélét meg fognak majd próbálni. De ez engem egyáltalán nem érdekel" - fogalmazott, hozzátéve, jelenleg alkalmas írókat keres az új darabokhoz. Saját szerepéről elmondta: 77 éves, ezért nem kíván aktívan részt venni a színház munkájában. "Megírtam két drámát, amelyek, azt hiszem, nagy feltűnést fognak kelteni, ha valaki be meri mutatni. Eddig senki nem jelentkezett." A hatodik koporsó című műve Trianonról, az Írószövetségek harca pedig az értelmiség mai állapotáról szól.

Nem nagyon nyilatkoznak

Az Index megpróbálta telefonon megkeresni az Új Színház színészeit is. A Tisztújítás és a Keleti Pu. című darabokban szereplő Száraz Dénes sürgős szlovákiai elfoglaltságaira hivatkozva lerakta a telefont, Pokorny Lia pedig többször is kihangsúlyozta: „Nem szeretnék ebben a témában nyilatkozni.”

"Meglepett a tegnapi hír, mert nem ismertem Dörner György pályázatát, és megdöbbentett, hogy figyelmen kívül hagyták a szakmai bizottság véleményét – mondta Szikszai Rémusz, aki az Édentől keletre és a Még egyszer hátulról című Új Színház-darabokban játszik vendégművészként. – Hogy ez az a két darab szerepelni fog-e később is a színház repertoárjában, egyelőre nem tudom. Sajnálom Márta István távozását, mert az elmúlt évek alatt egy jó társulatot hozott össze.” Szikszai egyébként idén januártól a Jóban-rosszban tévésorozat főszereplője lett: a nemi erőszak miatt első fokon elítélt Damu Roland karakterét helyettesíti.

Az Indexnek név nélkül nyilatkozó társulati tagokat megdöbbentette a bejelentés híre, főleg a harcias, forradalmi hevület és a vállalhatatlan pályázati munka miatt, hiszen Dörner nem adott le ötéves gazdasági és művészeti tervet, vagyis a pályázatát sokak szerint vissza kellett volna dobni. A társulat tagjai még nem nagyon tudták feldolgozni a hírt, és jelenleg a bemutatókkal foglalkoznak. Dörner február 1-jével kezdi meg munkáját, de a társulatnál páran már tudják, semmiképp nem maradnak. Sokaknak ugyanakkor egzisztenciális kérdéssé egyszerűsödött le a döntés. Huszonkét színész van a társulatban, főleg egyéves szerződéseket kötöttek.

Az biztos, hogy a Fidesszel nyíltan szimpatizáló Eperjes Károly mellett a másik vezető színész, Bánsági Ildikó is maradhat, hiszen utóbbi most is együtt játszik Dörner Györggyel a Forrás Színházban. Eperjes egyébként korábban összeveszett az Új Színház régi társulatával: Győrben pályázott a színházigazgatói posztra, de a szakmai bizottságban ellene szavazott.

Van olyan vélemény, hogy akkor dőlt el az Új Színház sorsa, amikor Márta Istvánt kinevezték a Pécsi Országos Színházi Találkozó vezetőjének. Már ekkor az lehetett a cél, hogy felfelé buktassák.

A Magyar Színházi Társaság is megdöbbent

A Magyar Színházi Társaság érdekvédelmi szervezet Tarlós Istvánnak címzett nyílt levelében azt nehezményezi, hogy a Fővárosi Önkormányzat a többségi szakmai javaslat ellenére döntött az Új Színház igazgatói kinevezése ügyében, és hogy a korábbi döntésekkel ellentétben most indoklás sem jelent meg az főpolgármesteri hivatal részéről. Kifogásolják továbbá, hogy a meggyőző arányú, szakmai indokokkal alátámasztott ajánlás ellenére (a bizottság 6:2 arányban a másik pályázót, Márta Istvánt támogatta) a fenntartó más döntést hozott, és egy ismeretlen tartalmú pályázatot ítélt győztesnek.

"Ez a döntése is azt a hitet erősíti a szakmában és a választópolgárokban, hogy a politikai célú területszerzésen túl más nem motiválja Önöket - fogalmaz a levelében a Magyar Színházi Társaság elnöksége nevében Csizmadia Tibor elnök. - Tudnia kell, hogy evvel rövid idő alatt fel fogja számolni fővárosunk világszerte elismert, gazdag színházi, kulturális életét."