Konrád
5 °C
17 °C

Aggodalmak egy Leonardo-festmény restaurálása miatt

2011.10.10. 08:18 Módosítva: 2011.10.10. 13:04
A párizsi Louvre-ban őrzött egyik Leonardo da Vinci-kép, a Szent Anna harmadmagával restaurálása aggodalmakat vált ki egyes szakértőkben, a múzeum azonban hangoztatja: nem teszi ki kockázatoknak a reneszánsz remekművet.
45 stanna

"Felmértem a kockázatokat. Nem közelítjük meg a festékréteget. Nem tesszük ki veszélynek a művet" – jelentette ki Vincent Pomarede, a Louvre festészeti osztályának igazgatója. Legújabb számában, Leonardo veszélyben című írásában a Journal des Art című folyóirat azt írja, hogy festmény restaurálása, amely "jóval beavatkozóbb jellegű, mint eredetileg tervezték, súlyos kockázatokat jelent a képre nézve".

A kéthetente megjelenő folyóirat többek között megkereste Michel Favre-Félixet, az ARIPA művészeti örökségvédő szervezet elnökét, aki elmondta: attól tart, hogy a lakk feloldására használt oldószerek megrongálják a festékréteget.

"Nem vaktában haladunk előre" – mondta erre Pomarede. "Egy mintegy húsz tudósból álló tudományos bizottság hagyta jóvá a restaurálási jegyzőkönyvet. Rendkívül óvatos restaurálási módszert választottunk a mű számára, annak ellenére, hogy a bizottság külföldi tagjai arra biztattak bennünket, menjünk ennél tovább."

A Szent Anna harmadmagával című képet Leonardo da Vinci (1452-1519) vitte magával Franciaországba élete végén. A festő halála után a festmény I. Ferenc király gyűjteményébe került. A restaurálás 2010-ben kezdődött, jelenleg félúton tart, és a tervek szerint 2012 elején fejeződik be – mondta Vincent Pomarede. A munkálatokat a Louvre irányítása alatt működő Franciaországi Múzeumok Kutatási és Restaurálási Központjával kapcsolatban álló restaurátor végzi.