Lekerül Dickens szülővárosának tiltólistájáról a regényírót becsmérlő könyv

2011.10.24. 16:24

Visszakerül Charles Dickens szülővárosának könyvtárába az a több mint nyolcvan évvel ezelőtt írt könyv, amelynek szerzője kemény kritikával illette annak idején a híres angol regényírót, és amelyet ezért száműztek a hozzáférhető olvasnivalók közül.

Az 1928-ban megjelent This Side Idolatry (A rajongás ilyen formája) című regényében Carl Roberts meglehetősen kedvezőtlen színben tűntette fel Dickens személyét. A dél-angliai Portsmouth városa pedig annyira sértőnek érezte a híres szülöttje elleni "írásos merényletet", hogy száműzte könyvtárából a művet. Dickens (1812-1870) születésének jövőre esedékes 200. évfordulója felé közeledve azonban a városi tanács úgy döntött, hogy visszahelyezi könyvtárának polcaira Roberts munkáját.

"Úgy döntöttünk, ideje fátylat borítani a múltra" - idézte Dom Kippint, a tanács irodalmi ügyekkel foglalkozó tagját a BBC. "A könyvtár jóhiszeműen járt el annak idején, hogy megvédje Dickens örökségét. Ám úgy véljük, hogy a véleményszabadság és a vita lehetőségének megadása is fontos. Biztos vagyok benne, hogy ezzel maga Dickens is egyetértene" - tette hozzá.

Roberts a regényben igyekezett minden erejével szertefoszlatni a Dickenst övező misztikumot, és megjelenését követően az alkotás valóban nagy botrányt kavart. A The Sunday Times című brit lap szerint Carl Roberts képmutató, nőbolond, önző, egoista, közönséges, mogorva és kapzsi emberként mutatja be Dickenst, aki a könyveiben még a saját barátait is kigúnyolta a hátuk mögött.

A lap szerint a regény a kiadóival szemben is gátlástalan fickónak festi le Dickenst, aki hajlamos volt könnyelműen kezelni az ígéreteit és a megállapodásait. Nem utolsó sorban pedig érzéketlenül tréfálkozott az első regényeként megjelent A Pickwick klub (1836) illusztrátorának halálán is. Dickens a délkelet-angliai Kent megyében hunyt el.