Szőcs: El a kezekkel a József Attila-szobortól!

2011.11.13. 17:32 Módosítva: 2011.11.13. 21:15
A Kossuth tér 1944 előtti arculatának visszaállítása „nem elégséges” érv a József Attila szobor elmozdításához - vélekedett Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár vasárnap a Petőfi Irodalmi Múzeumban idén először megrendezett Magyar nyelv napján.

El a kezekkel a József Attila-szobortól! – hangoztatta Szőcs Géza. Márai Sándort idézve kiemelte, a honfoglaló magyarok nem „hazát”, hanem „védett legelőt” kerestek maguknak. „Azt, hogy e legelőből haza lett, azt a költőknek köszönhetjük” – mutatott rá.

„Nem is tudom, mit mondanék, ha itt ülne József Attila, és meg kellene magyaráznom, most mi történik a szobrával” – fogalmazott, megjegyezve a költőnek halálában is hányattatott sorsa volt. „A nemzet már 1939-ben is mulasztásos kötelezettségszegésben volt József Attilával szemben.”

A Kossuth tér rekonstrukciójáról szóló júliusi országgyűlési határozat értelmében 2014. május 31-éig lecserélik a Parlament előtti szobrok nagy részét. A kormány a Kossuth tér 1944 előtti képzőművészeti arculatát szeretné visszaállítani, ezért nem csupán Kossuth szobrát, hanem Károlyi Mihályét és József Attiláét is elvinnék a Parlament elől. Az Indexhelyet is talált a szobornak Öcsödön.

Szőcs Géza emlékeztetett rá, magyar nyelv ünnepéről szóló határozatot egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el az Országgyűlés 2011. szeptember 26-án. A pártok egyetértése szerinte reményt adhat arra, hogy a „legfontosabb közös ügyeinkben” az ország képes felülemelkedni a pártérdekeken és együttműködni. Kiemelte: a kezdeményezés Gráf Rezső nyelvész nevéhez fűződik.

Az államtitkár a magyar nyelvet nemzeti kultúránk legfontosabb zálogának, nemzeti emlékhelynek nevezte. „Ez a nyelv miközben hét évszázadnyi idő távlatából is érthetően szól hozzánk, a mai világ legújabb dolgainak megnevezésére is alkalmas” – fogalmazott. Ugyanakkor rámutatott: a magyar nyelv kiszorulóban van a tudományos életből, több egyetemen diplomamunkát csak angol nyelven fogadnak el, más területeken pedig a magyar idegen szavakkal, nyelvi szerkezetekkel „nyomorékká” torzul. Kiemelte: 2012. június 30-ig a kormány benyújtja a magyar nyelvhasználatról szóló felmérését, valamint előkészít egy intézkedési tervet a magyar nyelv értékeinek védelmében.